Nem lennénk most a csehek helyében: Washington és Moszkva is kéri az orosz hacker kiadatását

orosz-hackerAz Egyesült Államok és Oroszország is hivatalosan kérte Csehországtól Jevgenyij Nyikulin orosz hacker kiadását, akit októberben Prágában vett őrizetbe a cseh rendőrség.

A tárca jelenleg vizsgálja mindkét megkeresést, majd átadja őket a prágai városi ügyészségnek, amely állást foglal az ügyben. Washington a kiadatási kérelmet azzal indokolta, hogy szerinte az orosz hacker támadást intézett a LinkedIn közösségi hálózat, valamint a Dropbox és a Formsprings amerikai szerverek ellen. A kaliforniai szövetségi bíróság hackertámadással, pénzlopással és összeesküvéssel vádolja Nyikulint. Oroszország viszont azt kéri a csehektől, hogy Nyikulint mint orosz állampolgárt Moszkvának adják ki. Oroszország prágai nagykövetsége bírálta az Egyesült Államok eljárását, és “az orosz állampolgárok elleni, az egész világra kiterjedő hajtóvadászat részének”, illetve “az amerikai jogrend másokra való ráerőszakolásának” minősítette azt.

Nyikulin jelenleg vizsgálati fogságban van. Esetleges kiadásáról a prágai városi bíróság fog dönteni az ügyészség javaslata alapján. Amennyiben az a helyzet alakulna ki, hogy mindkét országba kiadható, akkor az ügyről az igazságügyi minisztériumnak, konkrétan a miniszternek kell a végső döntést meghoznia — közölte Markéta Puci, a prágai bíróság szóvivője.

One comment to “Nem lennénk most a csehek helyében: Washington és Moszkva is kéri az orosz hacker kiadatását”

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.