Nem kis összegekkel verte át a népeket a román csaló

A Kiskunhalasi Járási Ügyészség üzletszerűen elkövetett csalás bűntette miatt vádat emelt egy román állampolgárságú férfi ellen, aki 2012 májusa és 2015 júliusa között az interneten feladott valótlan hirdetésekkel személyautók, motorkerékpárok és lakókocsik eladása ürügyén 15 sértettől összesen 16,73 millió forintot csalt ki.

A kiváló számítógépes ismeretekkel bíró román férfi 2012 májusa és 2015 júliusa között valótlan tartalmú hirdetéseket adott fel, amelyekben angliai személyautókat, motorkerékpárokat és lakókocsikat kínált megvételre. A csaló azonban a járművekkel a valóságban nem rendelkezett, egyedüli célja a becsapott emberek pénzének megszerzése volt. Ehhez fondorlatos megoldást választott: fiktív e-mail címeket hozott létre, valamint mások által használt valós IP-címeket szerzett meg és ezek segítségével adott fel valótlan hirdetéseket különböző internetes honlapokon. A vádlott a magyar és angol nyelvű hirdetések, levelek mellé még fényképeket, műszaki leírásokat és céges dokumentumokat is elhelyezett, hogy becsapja áldozatait. Az angol álneveket használó, román állampolgárságú csaló fokozatosan férkőzött a sértettek bizalmába és hamisan azt állította, hogy Nagy-Britanniában él. A felkínált járművek tulajdonosaként, majd egy járműszállítással foglalkozó angliai cég munkatársaként küldte leveleit, holott nem volt köze egy szállítócéghez sem. Többszöri levélváltás után a csaló a vételár felét kérte, amelyet a sértettek euróban vagy a vádlott által megadott angliai bankszámlákra utaltak, illetve pénzküldő szolgáltatás segítségével került a csaló zsebébe.

Ezek után azonban a vádlott „uniós jogszabályváltozás” ürügyére hivatkozva azt állította, hogy egy angliai biztosító leállította a szállítást addig, amíg a teljes vételárat ki nem fizetik. Egyes becsapott emberek ebbe is belementek. Miután a megvásárolt járművek mégsem érkeztek meg, néhány levélváltás után a csaló elérhetetlenné vált. A csaló áldozatai az ország különböző területeiről jelentkeztek, így volt köztük például kiskunhalasi, pápai, de fővárosi és mosonmagyaróvári sértett is. Az internetes csaló áldozatai forintra átszámítva 475 ezer és 2,7 millió forint közötti összegeket fizettek ki a vádlottnak. A vádlott az üzletszerűen elkövetett csalássorozattal összesen 16,73millió forintot zsákmányolt a becsapott emberektől. Valamennyi sértett kérte a kárának megtérítését. Az előzetes letartóztatásban lévő vádlottat a járási ügyészség 15 rendbeli, üzletszerűen elkövetett csalás bűntettével vádolja. A vádlott bűnössége kérdésében a Kiskunhalasi Járásbíróság fog dönteni.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Next Post

IoT: a Samsung és a Korea Telecom gyorsít

ked febr 28 , 2017
A Samsung Electronics a NarrowBand-IoT szolgáltatások (NB-IoT) bevezetéséről szóló szerződést írt alá a Korea Telecommal (KT). A két vállalat az év elejére tervezi az NB-IoT előkészületeinek befejezését a minél korábbi hivatalos, kereskedelmi célú bevezetés és az új IoT-piac kialakítása érdekében. A Samsung és a KT tervei között szerepel az NB-IoT-bázisállomás […]

És még ez is...