Nem jó most orosz tudósnak lenni

MengyelejevAz orosz tudósok idén nem vesznek részt nemzetközi konferenciákon – közölte az Oroszországi Föderáció Tudományos és Felsőoktatási Minisztériuma.

Valerij Falkov miniszter egy egyetemekkel tartott találkozón azt is elmondta, hogy a tudományos iskoláknak nem szabad többé hangsúlyt fektetniük arra, hogy a publikációkat a két nagy nemzetközi tudományos adatbázisban indexálják. A tudósoknak nem tiltják meg, hogy a két adatbázisban, a Web of Science-ben és a Scopusban indexált nemzetközi folyóiratokban publikáljanak, de nem támaszkodnak majd rájuk, mint a munka minőségének mutatóira. A két adatbázis a tudományos információk fő forrása, és olyan mérőszámokkal rendelkeznek, amelyeket széles körben használnak a tudományos kutatások relatív fontosságának értékelésére.

A lépések fordulatot jelentenek az orosz kutatóintézetek nemzetközi versenyképességének növelésére irányuló, közel egy évtizede tartó erőfeszítésekben. Az ország aktívan toborzott nemzetközi tudósokat, és szorgalmazta, hogy az orosz tudományos szervezetek a Web of Science és a Scopus metrikái alapján vizsgálják meg kutatóik munkáját. A nemzetközi rangsoroló szervezetek ezen adatbázisok adatait használják fel a világ legjobb egyetemeit tartalmazó listáik összeállításához.

Korábban a Web of Science-et működtető Clarivate bezárta oroszországi irodáját, és közölte, hogy nem értékeli az Oroszországból és Fehéroroszországból származó új cikkeket. Más kutatószervezetek is megszakították kapcsolataikat az orosz kutatószervezetekkel. Az Európai Nukleáris Kutatási Szervezet, a CERN közölte, hogy nem fog együttműködni az Orosz Föderációval. A Matematikusok Nemzetközi Kongresszusát júliusban virtuálisan fogják megtartani, nem pedig Oroszországban, ahogyan azt korábban tervezték.

Számos ukrán tudós az elmúlt hetekben arra szólította fel a folyóiratokat, hogy zárják ki az orosz tudósok kutatásait, de a neves folyóiratok, mint például a Nature, visszautasították a publikációs bojkottot, mondván, hogy nem akarják megakadályozni a tudományos eszmecserét. Egy maroknyi folyóirat, köztük a Journal of Molecular Structure, közölte, hogy nem fogadja el az orosz intézmények munkáit — írja a theverge.com.


 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Next Post

Az e-bejelentővel már-már élmény az ügyintézés

sze márc 23 , 2022
Az Európai Unió 1,445 milliárd forintos vissza nem térítendő támogatásával elindult az e-bejelentő szolgáltatás. Az e-bejelentővel a kormány olyan ingyenes szolgáltatást vezetett be, amely nemcsak a közigazgatási ügyintézésnél csökkenti az adminisztrációs terheket, hanem a szolgáltató szektorban is egyszerűbb és hatékonyabb ügyintézést tesz lehetővé. Az e-bejelentő szolgáltatással minden adatváltozást és közműátírási […]
ebejelento

Friss, ropogós