Site icon mínuszos.hu

Nem ismeri a határt a telefonon netezők közel fele

A magyar népesség jelentős része – 44 százaléka – a zsebében lévő okostelefonjával folyamatosan csatlakozik a világhálóra, amiről még éjszakára sem kapcsolódik le — állapította meg a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) tavaly év végi piackutatása.

E szerint az ötvenes korosztály nagyjából harminc százaléka nem szokott netezni a mobilján, a hatvanasoknál ez az arány nagyjából ötven százalék, hetven felett pedig körülbelül hatvan százalék. A hatóság felmérése szerint a 14 éves és idősebb népesség háromnegyedének van okostelefonja, és hattizedének mobilinternet-előfizetése is van hozzá. Ennél azonban jóval magasabb a telefonon internetezők aránya – a teljes népesség háromnegyede –, a telefonon netezőknek pedig közel egytizede mobilinternet-előfizetés nélkül, wifivel csatlakozik a világhálóra. A mobiljukon internetezők kétharmada a telefonján keresztül folyamatosan az internetre kapcsolódva éli az életét. A telefonjukon wifivel internetezők hatvan százalékánál, a mobilinternet-előfizetéssel rendelkezők felénél mindig be van kapcsolva a wifis, illetve mobilnetes adatkapcsolat. Az utóbbi arány függ az előfizetett adatcsomagok nagyságától: az egy gigabájtos adatkeret alatt csak egyharmaduk, a tíz gigabájt feletti vagy korlátlan mobilnettel rendelkezőknek pedig négyötöde kapcsolódik mindig a netre vele.

Az okostelefonon internetezőknek nagyjából kilencven százaléka szokott közösségi oldalakat nézni és keresőket használni, közel nyolcvan százalékuk e-mailezik, hetven százalékuk csetel és nagyjából hatvan százalékuk néz videót és időjárást-jelentést. Bár a telefonos videó- és filmnézést sokan korábban lehetetlennek, élvezhetetlennek tartották a kis képernyő miatt, mostanra a többség szívesen választja ezt a szórakozási formát, a harminc éven aluliaknak egyenesen a háromnegyede. Bár sokan használnak csetprogramot a telefonjukon, a többség – hetven százalék – szöveges üzeneteket küld, és kevesebben vannak (48 százalék), akik hanghívásokat bonyolítanak vele. Ugyanakkor a megkérdezettek csak bő egyharmada látogat online hírportálokat, és mobilos tévézésről is csak alig minden huszadik ember számolt be.

Exit mobile version