Nem fenékig tejfel az it-outsourcing

outsourcingAz informatikai kiszervezések többsége nem éri el az előzetesen kitűzött összes célt – derült ki az IFUA Horváth & Partners vezetési tanácsadó cég és a Bayreuthi Egyetem felméréséből. Ebből kiderül, hogy a megkérdezettek az informatikai tevékenységük átlagosan 59 százalékát adják át másnak, és csak négy százalékuk tart meg mindent a szervezeten belül. Tíz közül kilencen a szolgáltatás színvonalának javulását várják a kiszervezéstől. A második legfontosabb cél a modernizáció (79 százalék jelezte ezt), a harmadik helyen pedig a költségcsökkentés áll (66 százalék említette).

A költségek a legtöbb esetben mérséklődnek is, de a színvonal emelése és a modernizálás már ritkábban sikerül. Azoknál a cégeknél, ahol tíz százaléknál nagyobb költségcsökkentést terveztek, nagyobb arányban hiúsult meg a másik két említett cél.

Az it-outsourcing kudarcát sokszor a rosszul megválasztott stratégiának tulajdonítják, ezt a vélekedést azonban a felmérés nem igazolta. Az eredmény sokkal inkább a projekt komplexitásával függ össze: a kisebb (évi ötmillió eurónál alacsonyabb összegű) szerződéseknél háromszor gyakrabban érik el céljaikat a vállalatok, mint a nagyobbaknál (évi ötvenmillió euró felettieknél). Ez is alátámasztja, hogy a siker elsősorban a megvalósítás minőségétől függ: jól kell kiválasztani az it-outsourcing partnert, mindenre kiterjedő szerződést kell vele kötni, majd hatékonyan kell irányítani. Ehhez megfelelő folyamatokra és eljárásokra van szükség, s ez annál fontosabb, minél összetettebb az adott kiszervezés.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Next Post

Szerzői jogsértés az amerikai börtönökben?

ked máj 27 , 2014
A USAWarez.com és a USATorrents.com oldalak üzemeltetője, Richard Humphrey 2010 áprilisában kapott 29 hónapos jogerős börtönbüntetést szerzői jogsértések miatt. A férfi arról számolt be, hogy a börtönökben rendszeresek a szerzői jogsértések. Előfordult például, hogy A Wall Street farkasa, s a Pofázunk és végünk című filmeket vetítették le, ráadásul jóval a […]
börtön