Nem az a kérdés, hogy mennyit vesztesz, hanem hogy mikor találnak meg a kiberbűnözők

Évente több ezer internet felhasználót fosztanak ki teljesen a kiberbűnözők. A Kasperksy Lab által készített kutatás eredménye azt mutatja, hogy az áldozatok alig több mint a fele csak részlegesen, vagy semennyire nem kapták vissza az ellopott pénzt.

Minden évben milliárdos veszteséget okoz a kiberbűnözés, amely a fogyasztókat érinti, legyen szó pénzügyi visszaélésről vagy személyes adatok ellopásáról. Ez az összeg a valóságban jóval több lehet, ugyanis számos eset marad észrevétlen és/vagy megoldatlan. Továbbra is nagyon jövedelmező a kiberbűnözés: a kutatás eredményei alapján az áldozatok átlagosan 140 ezer forint értékű kárt szenvednek egy eredményes támadás esetén, minden tizedik válaszadó majdhogynem 1,5 millió forintos veszteségről számolt be.

A felhasználók nagy többsége (81 százalék) végez pénzügyi tranzakciót online, és 44 százaléka tárolja pénzügyi adatait mobil készülékeken. Az online biztonsághoz való hozzáállást gyakran befolyásolja az a tévhit, miszerint az ellopott pénzt vagy adatokat automatikusan visszatérítik. A válaszadók közel fele (45 százalék) azt feltételezi, hogy a bankok automatikusan visszafizetik a kiberbűnözők által okozott pénzügyi károkat, de a felmérés összegzése alapján kiderült, hogy az áldozatok több mint fele soha vagy csak részben kapta vissza pénzét.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Next Post

Megvan a robbanó Galaxy Note7 telefonok titka

sze jan 25 , 2017
Több hónapig tartó vizsgálatokat követően a Samsung nyilvánosságra hozta a Galaxy Note7 telefonok túlhevülésének okát. A Samsungnak két beszállító adott el aksikat a Note 7-hez, az egyik a Samsung SDI nevű leányvállalata, a másik pedig az Amperex Technology — írja az index.hu. Mindkét cég máshogyan hibázott. Az első visszahívás kizárólag […]
Samsung

Friss, ropogós