Nem aprózta el a kötvénykibocsátást a kínai Tencent

Kevesebb mint egy éven belül második jelentős kötvénykibocsátását hajtotta végre a Tencent kínai technológiai óriásvállalat, ezúttal 4,15 milliárd dollár értékben – derült ki a vállalat hongkongi tőzsdének megküldött közleményéből.

A Tencent tíz éves lejáratra 500 millió dollárt, húsz éves lejáratra 900 millió dollárt, harminc éves lejáratra 1,75 milliárd dollárt, negyven éves lejáratra pedig egymilliárd dollárt gyűjtött be az új, dollárban denominált kötvények révén. Az érdeklődés messze meghaladta a Tencent forrásigényét, piaci értesülések szerint 21 milliárd dollár értékben érkeztek ajánlatok a pénteki határidőig. A Tencent tavaly májusban hatmilliárd dollárt szerzett kötvénykibocsátáson keresztül, akkor első alkalommal dobva piacra 40 éves lejáratú kötvényeket. A mostani ügyletek sikerében a kötvények vonzó árazása játszhatott közre. A tízéves futamú kötvényt 130 bázisponttal, a húszévest 150 bázisponttal, a harmincévest 155 bázisponttal, a negyvenévest pedig 165 bázisponttal az összehasonlítható lejáratú amerikai kincstárjegy fölött árazták. A kamatfelár a tervezetthez képest 25-35 bázisponttal lett alacsonyabb a jelentős érdeklődésnek köszönhetően. A befektetői kedvet azonban visszavethette volna, hogy az utóbbi időben a kínai hatóságok igen szigorúan léptek technológiai óriáscégekkel szemben. A kínai piacfelügyelet szombaton rekordösszegű, 18,2 milliárd jüanos (2,8 milliárd dollár) büntetést rótt ki az Alibaba kínai internetes kiskereskedelmi óriásvállalatra, mondván, a cég a versenyszabályokat megsértve visszaélt monopolhelyzetével. Ezt követően pedig a szektor többi jelentős szereplőjét is figyelmeztették, hogy tartsák tiszteletben a versenyszabályokat, és védjék a fogyasztók adatait.

A Tencent mintegy 765 milliárd dolláros piaci tőkeértékével jelenleg Ázsia legértékesebb vállalatának számít, jóllehet árfolyama az idén januárban elért csúcs óta 18,3 százalékot zuhant a szigorúbb ellenőrzés okozta aggodalmak közepette.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Next Post

A jövő digitális pénzügyi megoldásait tervezhetik a felsőoktatási hallgatók

vas ápr 18 , 2021
Fintech Design Versenyt hirdet a Digitális Jólét Program (DJP) a felsőoktatásban tanulók számára, a megmérettetésre április 30-ig lehet jelentkezni, és május 31-ig kell benyújtani a pályázatokat – közölte a Digitális Jólét Nonprofit Kft. A legjobb pályaművek benyújtói akár arra is lehetőséget kaphatnak, hogy megvalósítsák ötleteiket. Mint írták, a program egyik […]
startup