Nem aggódik az emberiség jövőjéért az IVSZ

mesterséges intelligenciaAz indokolatlanul szigorú előírások és magas megfelelési terhek hátráltathatják a mesterséges intelligencia (MI) fejlesztéseket, amelyek az új uniós szabályozás (AI Act) életbe lépése idézhet elő.

Az Informatikai, Távközlési és Elektronikai Vállalkozások Szövetsége (IVSZ) a közleményében felidézte, hogy kétévi egyeztetés után készült el az MI felelős, etikus és biztonságos fejlesztésére, használatára és piacra kerülésére vonatkozó szabályokat meghatározó európai uniós úgynevezett AI Act, a javaslat végső részleteit a következő hetekben vitatják meg az EU jogalkotó szervei. A fejlődés egyre meghatározóbb elemei a mesterséges intelligencián alapuló fejlesztések, amelyek a hazai vállalkozások nemzetközi versenyképességét is érdemben javíthatják.

Ugyanakkor az előzetes piaci várakozások szerint akár 300 ezer euróba is kerülhet az új jogszabálynak való megfelelés a magas kockázatú (kritikus infrastruktúrákat, az oktatást és szakképzést, az alapvető magán- és közszolgáltatásokat, a bűnüldözést vagy igazságszolgáltatást érintő) MI-fejlesztésekkel foglalkozó cégeknek, és 2025-ben uniós szinten együttvéve 5 és 12 milliárd euró között alakulhatnak az ezzel járó kiadások. Ez különösen a magas kockázatú fejlesztéseket végző kkv-k és startupok számára jelenthet gondot, így a szabályozás előírásai versenyhátrányt jelenthetnek ezeknek a vállalatoknak és visszavethetik az innovációt is.

Vinnai Balázs, a szövetség elnöke a közleményben kiemelte: az innovatív MI-megoldások fejlesztése és elterjedése érdekében szükség lehet a kkv-k és startupok uniós vagy kormányzati támogatására is, hogy a jogszabálynak való megfelelés ne jelentsen nekik aránytalanul nagy terhet. Az IVSZ üdvözli az MI-szabályozást, ugyanakkor szeretnék felhívni a jogalkotó figyelmét arra, hogy mennyire fontos egy alapjogokat védő, ugyanakkor az innovációt is támogató jogszabályi környezet létrehozása.

-szerk-Vélemény
Ahhoz képest, hogy egyre többen ismerik fel a Mesterséges Intelligencia lehetséges és egyre komolyabb veszélyeit az emberiségre nézve, ahhoz képest az IVSZ állásfoglalása enyhén szólva is szűk látókörű, felelőtlen.


 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Next Post

A távközlés is hasznosíthatja a mesterséges intelligenciát

pén máj 19 , 2023
A győri távközlési konferencia fókuszában idén a mesterséges intelligencia alkalmazásának lehetőségei álltak. A győri Széchenyi István Egyetem tizennegyedik alkalommal rendez hírközlési konferenciát a Távközlés Világnapjához kapcsolódóan, megemlékezve a Nemzetközi Távközlési Egyesület 1865. május 17-ei alapításáról. Az esemény idei témája a mesterséges intelligencia és annak távközlési alkalmazásai voltak. Lapsánszky András, az NMHH […]
távközlés

És még ez is...