Néhány éven belül akár ezermilliárdos is lehet a hazai online fizetési piac

Az elmúlt években dinamikus növekedés jellemezte a hazai online fizetési piacot: alig hat év alatt megtízszereződött a volumene. A Magyar Nemzeti Bank adatai szerint 2016-ban 375 milliárd forint értékben fizettek az interneten belföldön a hazai kibocsátású bankkártyákkal. Bár ezzel a forgalommal egyáltalán nem vagyunk elmaradva a világ élvonalától, azonban még van hová bővülnie a területnek, amihez szükség van a tudatosság növelésére. A közhiedelemmel ellentétben ugyanis a bankkártyás fizetés biztonságosabb a készpénznél is. Az eNET Internetkutató friss kutatása szerint az online fizetési piac legjelentősebb szereplői (abc sorrendben) a Barion, Borgun, CIB Bank, Erste Bank, Global Payment, K&H Bank, OTP Bank, OTP Mobil és Simple, PayPal, Six Payment, Wirecard.

A fejlesztés kulcsfontosságú ezen az állandó fejlődést megkövetelő területen, amit a szabályozói környezet is tükröz: a 2018-ban hatályba lépő európai pénzforgalmi irányelv (PSD2), és a 2019 közepén bevezetésre kerülő azonnali fizetési rendszer számos lehetőséget és egyben feladatot is hozni fog magával, mindemellett várhatóan intenzívebbé válik a verseny idehaza is a szereplők között. A folyamatos fejlődés hatására ugyanakkor az online fizetési piac további bővülésére lehet számítani. 2017-ben csak az első három negyedév online fizetési forgalma 363 milliárd forintra rúgott (a 2016-os év azonos időszakában 264 milliárd forintra), ami megközelítette 2016 teljes évi forgalmát (375 milliárd forint). A hazai online fizetési piac pedig néhány év alatt elérheti akár az ezermilliárd forintos forgalmat is.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Next Post

Acer: gyenge februári eredmények

ked márc 20 , 2018
Az Acer Inc. bejelentette februári konszolidált eredményét, ami 523 millió amerikai dollár volt, ez 3,93 százalékkal kevesebb, mint az ezt megelőző év hasonló időszakában elért eredmény. A havi összehasonlítás esetében a bevételek 9,18 százalékkal csökkentek. A társaság közleménye szerint a februári bevételeket befolyásoló legfontosabb tényezők a kínai újév ünnepének köszönhetően […]
dollár

Friss, ropogós