Négyezermilliárd forintos GDP növekedést vizionál az IVSZ és a Microsoft

A digitális gazdaság új technológiáinak (5G, IoT, MI, blockchain ) gyors bevezetése 2023-ra, éves szinten négyezermilliárd forinttal növelné a magyar GDP-t az Informatikai, Távközlési és Elektronikai Vállalkozások Szövetsége (IVSZ) és a Microsoft Magyarország felmérése szerint. Megjegyezték azt is, hogy az ehhez szükséges rendszerszintű digitális fejlesztésekkel a digitális gazdaság a nemzetgazdaság motorjává válhat, és emlékeztetnek rá, hogy a négyezermilliárd forintos többlet a jelenlegi magyar GDP csaknem tíz százaléka. A magyar munkaerőpiacon minden ötödik ember a digitális gazdaságnak köszönheti a munkahelyét, a digitalizáció az elmúlt évben félmilliónál is több munkahelyet hozott létre, az elmúlt öt évben több mint húsz százalékkal, hatezermilliárd forintra nőtt az ikt-szektor által közvetlenül és közvetve megtermelt bruttó hozzáadott érték — legalábbis a kutatás szerint.

A szövetség és a szoftverkereskedő társaság közleménye szerint az ikt ágazat a multiplikátor-hatásokat is figyelembe véve már ma is a foglalkoztatottak 17 százalékának biztosít munkalehetőséget; a digitális gazdaságban foglalkoztatottak aránya – az egyéb ágazatokban digitális munkakörökben foglalkoztatottakat is figyelembe véve – ennél is magasabb, húsz százalék feletti lehet. Az ikt-feldolgozóipar a nemzetgazdaság második legnagyobb exportőre (az autóipar után): a teljes export 7,9 százalékát adta 2018-ban, ami hasonló teljesítmény, mint a mezőgazdaság és élelmiszeripar együttvéve; az ikt-szolgáltató szektor a szolgáltatásexport kilenc százalékát adta 2018-ban. Az ikt-szektor az elmúlt tíz évben átlagosan a nemzetgazdasági beruházások 3,5 százalékát és a k+f ráfordítások csaknem hét százalékát adta a kutatás szerint.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Next Post

Új hálózati labor épül a debreceni Mechwart szakgimnáziumban

vas nov 10 , 2019
Az IT Services Hungary (ITSH) nyolcmillió forintos támogatásával modern hálózati labort alakítanak ki a debreceni Mechwart András Gépipari és Informatikai Szakgimnáziumban – jelentették be a cég és az iskola vezetői. Barcsa Lajos igazgató és Karsheh Nabil, az ITSH üzletágvezetője egyaránt hangsúlyozta a 2007 óta tartó együttműködésük eredményeit. Az ITSH 2007-ben […]

Friss, ropogós