NÉBIH: óvatosan az interneten árult tortákka

tortaA Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szakemberei próbavásárláson a határérték feletti szintetikus színezéket találtak interneten árult tortákban, a hatóság azonnal megtiltotta a sütemény értékesítését – közölte a Nébih az MTI-vel. A tájékoztatás szerint a szakirányú végzettség nélküli “cukrász” színes formatortát árult az interneten, a termékeket jogsértően, ellenőrizetlen háztartási körülmények között készítette. A tortákban a laborvizsgálatok a határérték feletti mennyiségben mutattak ki úgynevezett azorubin színezéket (E122), amely az élelmiszereket pirosra festő szintetikus színezék. Ez az érzékenyeknél allergiát okozhat, nagyobb mennyiségben elfogyasztva pedig súlyosabb mellékhatása is lehet.

Április 1-jétől az azorubin felhasználására vonatkozó közösségi és hazai szabályozás szerint kötelező tájékoztatni a fogyasztókat a nem csomagolt élelmiszerek esetében is a színezék megnevezéséről, vagy E-számáról, valamint hogy “a gyermekek tevékenységére és figyelmére káros hatást gyakorolhat”. A hivatal felhívja a fogyasztók figyelmét, hogy internetes vásárlás esetén is csak biztonságos, hivatásos élelmiszer-forgalmazótól, élelmiszer-előállítótól vásároljanak, valamint interneten rendelt, jelölés nélküli élelmiszert ne vegyenek át, és az erősen színes sütemények legyenek gyanúsak.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Next Post

Az LG G4 mindenben túlszárnyalja az elődöt

pén máj 1 , 2015
Az LG bemutatta a G4 okostelefont, a G3 utódját. Az előd minden várakozást felülmúlt, mind az eladási adatok, mind az iparági díjak szempontjából. A G4 készülékkel az LG arra fókuszált, hogy eleganciát, nagyszerű vizuális- és emberközpontú felhasználói élményt nyújtson — áll a társaság közleményében. Az LG G4 kamerája az okostelefonokban […]

Friss, ropogós