NAIH: kockázatos harmadik országban tárolni a pártok támogatóinak adatait

A pátoknak tekintettel kell lenniük arra, hogy a politikai véleményre vonatkozó adatok mint a személyes adatok harmadik országban (unión kívüli) történő tárolása önmagában kockázatokat rejthet magában – mondta Péterfalvi Attila, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) elnöke.

A NAIH a Liberálisok, illetve az LMP internetes oldalán található űrlapkitöltő szolgáltatást vizsgálta. A Liberálisok internetes oldalán a “Belépek a pártba” felületen keresztül végzett adatkezelést vizsgálták, állampolgári bejelentésre. A menüpont ugyanis egy olyan oldalra (MailChimp) irányítja át a felhasználót, amelyet az Amerikai Egyesült Államokban székhellyel rendelkező cég, a The Rocket Science LLC üzemeltet. A felhasználóknak ezen az oldalon kell megadniuk személyes adataikat, amelyből a bejelentő állítása szerint arra lehet következtetni, hogy az adatokat – a MailChimp szolgáltatás igénybe vételén keresztül – a Liberálisok külföldön tárolják. A hatóság vizsgálatában megállapította, hogy a Mailchimp összes szervere az Egyesült Államokban található. A Liberálisoknak az általános adatvédelmi rendeletre (GDPR) tekintettel érdemes felülvizsgálniuk azt, hogy az általuk végzett adatkezelések vonatkozásában milyen kockázatokat is jelenthet a jövőben a The Rocket Science LLC igénybevétele – mondta Péterfalvi. Hozzátette: a hatóság álláspontja szerint a politikai véleményre vonatkozó adatok mint a személyes adatok harmadik országban történő tárolása önmagában kockázatokat rejthet. Különösképpen, ha ez egy olyan ország, amely az elmúlt években, évtizedben széles körű megfigyelési programot alkalmazott.

A hatóság vizsgálta az LMP oldalán az “Aláírásgyűjtés a tiszta kampányfinanszírozásért” felületen keresztül végzett adatkezelést is, ugyancsak állampolgári beadványra. A bejelentő azt kifogásolta, hogy a honlap Google Forms szolgáltatása az érintettek személyes adatait a Google Inc.-nek az Amerikai Egyesült Államokban üzemeltetett szervereire menti el, így az LMP külföldön tárolja a megadott személyes adatokat. A hatóság megállapította: az LMP részéről a Google Inc. harmadik országban található adatfeldolgozó igénybevételére a hazai jogszabállyal összhangban került sor, azonban – tekintettel a jövő évtől alkalmazandó általános adatvédelmi rendeletre tekintettel felhívták az LMP figyelmét arra, hogy érdemes felülvizsgálni, hogy az általuk végzett adatkezelések vonatkozásában milyen kockázatokat jelenthet a jövőben a Google használata.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Next Post

Éledezik a Nokia: nagyot nőtt a második negyedév nyeresége

vas júl 30 , 2017
A piaci várakozásoknál jobb eredményt ért el a Nokia a második negyedévben a cég napokban közzétett eredmény beszámolója alapján. A finn Nokia mobil hálózati berendezés gyártó konszern az idei második negyedévben 5,629 milliárd euró, az egy évvel korábbinál egy százalékkal magasabb értékesítési árbevétel mellett 73 százalékkal 574 millió euróra növelte […]
Nokia telefon

És még ez is...