Nagyszabású támadás érhette a Deutsche Telekomot

routerSúlyos fennakadás volt a Deutsche Telekom német távközlési szolgáltató vezetékes hálózatában. A szövetségi informatikai biztonsági hivatal (BSI) közleménye szerint nagyszabású informatikai támadás történt.

A fennakadás a szolgáltató nagyjából kilencszázezer ügyfelénél jelentkezett, többnyire még vasárnap délután, a vezetékes telefon- és a vezetékes internetszolgáltatást, valamint a vezetékes internet csatlakozással elérhető televíziós műsorszolgáltatást érintette. A fennakadás változatos hatásokat eredményezett: az ügyfelek egy része internetezni nem tudott, másoknál telefonálni nem lehetett, volt, ahol semmi sem működött, máshol időnként leállt, majd megint üzemelt az összes vezetékes szolgáltatás, míg más ügyfelek a szolgáltatás minőségének erőteljes hullámzását tapasztalták. Nem mutatott egységes képet a problémák előfordulásának földrajzi eloszlása sem.

Hétfő esti német sajtójelentések szerint egyelőre úgy tűnik, hogy a támadás a Deutsche Telekom által forgalmazott, Speedport márkájú routerek ellen, egész pontosan az eszköz távoli beállítására szolgáló, 7547-es számú csatlakozási portja ellen irányult. Az ügy hátterének feltárása még napokig tarthat, de az már biztosnak látszik, hogy a felhasználók adatainak biztonsága nem került veszélybe. Azonban egy sor kérdés még nem világos, például nem tudható, hogy a támadás egy sorozat kezdete vagy egyedi, elszigetelt eset. A BSI közölte, hogy szorosan együttműködik a céggel az ügy feltárásában. A szövetségi hivatal szerint a szolgáltatáskimaradás egy, az egész világra kiterjedő, bizonyos típusú DSL-routerek távoli beállítására szolgáló portjai ellen irányuló támadásnak tulajdonítható. A támadás célja káros szoftverek telepítése a berendezésre. A közleményben hozzátették, hogy a kormányzati hálózatban is érzékelnek ilyen támadásokat, de kivédik őket.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Next Post

139 járásnak lesz jobb: a jövő év elejétől épül a szupergyors internet

ked nov 29 , 2016
Jövő februárban, márciusban kezdődnek el 139 járásban a Szupergyors internet program hálózatépítési munkái – közölte a Digitális Jólét Programért felelős miniszterelnöki biztos. Magyarország lesz az első uniós országok egyike, ahol a közös európai határidőnél két évvel korábban, már 2018 végére valamennyi végponton – háztartásban, gazdasági társaságnál, közintézményben – elérhetővé válik […]