Nagyon nővekszik a hordoható számítógépek forgalma

notebookTavaly a pc-piac összességében harmadával bővült a 2012-es adatokhoz képest, azaz a tavalyelőtti 73 milliárd forintról közel 100 milliárdra nőtt — állítják a GfK elemzői. Miközben 25 százalékkal szűkült az asztali számítógépek piaca, nagyjából ugyanekkora mértékben bővült a notebookoké. A legnagyobb fejlődésen a táblagépek piaca ment keresztül, itt 110 százalékos volt a növekedés. Az értékesítés negyede pedig arányaiban már nem hagyományos boltokban, hanem az interneten zajlott 2013-ban, szemben az egy évvel korábbi, nagyjából húsz százalék körüli aránnyal. Tavaly a notebook piac nagyjából tízmilliárd forinttal bővült, és meghaladta az 53 milliárd forintot, a darabszámot tekintve pedig 26 százalékos a növekedés a két évvel ezelőtti adatokhoz képest. Várakozások szerint ez a szám idén megközelítheti a hatvanmilliárd forintot, ugyanis január-februárban már több mint 50 ezer notebook fogyott, ami csaknem nyolc százalékos növekedés az elmúlt év hasonló időszakához képest. A hordozható számítógépek átlagára stagnál: a január-februári időszakban nagyjából 148-149 ezer forint körül alakul, ahogy egy évvel korábban is.

Az eladott darabszámot tekintve a táblagépek piaca 160 százalékkal bővült tavaly. Amíg 2012 decemberében alig 66 ezer darabot értékesítettek Magyarországon, addig most decemberben már 136 ezret is meghaladta az eladott tabletek száma. A legfrissebb adatok szerint az év első két hónapjában 42 százalékkal több fogyott, mint egy évvel korábban, ezért éves szinten 50 százalék körüli bővülés lehetséges.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Next Post

Szédületes sebesség a Telekom teszthálózatán

ked ápr 29 , 2014
A Magyar Telekom az Ericssonnal közösen Magyarországon elsőként demonstrálta az LTE-Advanced technológiát, amely a Telekom jelenlegi 4G/LTE hálózatának következő állomását képviseli, és néhány év múlva kielégítheti a gyorsuló ütemben növekvő felhasználói igényeket. Az LTE-Advanced technológia által megvalósítható, ma még szinte elképzelhetetlennek tűnő sávszélességet teszthálózaton mutatta be a távközlési társaság. Az […]

Friss, ropogós