Nagyfelbontású röntgenfelvételt továbbítottak a Vodafone 5G hálózatán

Magyarországon először továbbított nagyfelbontású röntgenfelvételt elektronikusan, 5G hálózaton keresztül Varga Róbert, a győri Széchenyi István Egyetem villamosmérnök hallgatója.

A röntgenfelvételeket jelenleg valamilyen külső adathordozón viszik az azt készítő eszköztől a földrajzilag távolabbi leletező eszközig. Az 5G hálózat viszont lehetővé teszi a nagyméretű fájlok gyors és csaknem azonnali továbbítását, ami rendkívül fontos, hiszen akár néhány megtakarított perc is életeket is menthet – mondta az ötletgazda. Varga hozzátette: az innováció lehetővé teszi a külső adathordozó kiiktatását, a felvételek pillanatok alatt a röntgengépről egy szerveren keresztül egyenesen a leletező munkaállomásokra érkeznek, ami például mobil szűrőállomások esetében fontos. A mérnökhallgató egy folyamatban lévő legújabb kutatáshoz csatlakozott, ami egy könnyen telepíthető és fertőtleníthető, akár válságövezetekben is alkalmazható, gyors diagnosztikai eszköz kifejlesztésére irányul. Ez az eszköz az alacsony dózisú, több célú, lineáris rétegfelvételi akkumulátoros berendezés (DTS), amellyel egy felvétel elkészítése tíz másodperc. Az 5G szerepe pedig a felvételkészítéskor keletkező, nagyméretű, közel két gigabájt adatnak a leletező berendezés felé történő továbbításakor jelenik meg.

Budai J. Gergő, a Vodafone Magyarország igazgatóságának alelnöke kiemelte: a sebességben, a kapacitásban és az alacsony késleltetésben hoz újdonságot az 5G, amely akár egymillió eszközt képes kiszolgálni egy négyzetkilométeren. Ez a sokszoros kapacitás a gépek kommunikációjában hoz majd változást, így az egészségügy digitalizációja is jelentősen felgyorsulhat. A Vodafone a mobilszolgáltatók közül elsőként indította el tavaly a kültéri kereskedelmi 5G szolgáltatását Budapest belvárosában. Az idén áprilisban a cég további frekvenciákat szerzett az NMHH frekvencia aukcióján, ezzel pedig megkezdődött az 5G hálózatának szigetszerű kiépítése. Októberben közel 200 bázisállomáson kapcsolták fel az 5G-t, így a főváros szinte teljes területén elérhetővé vált az 5G szolgáltatás.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Next Post

Kutatók éjszakája: online programokat tartanak a SZTAKI-ban

csü nov 26 , 2020
Online szervezik meg az idei Kutatók éjszakáját a SZTAKI-ban – közölte a Számítástechnikai és Automatizálási Kutatóintézet (SZTAKI) Az internetes közvetítésen öt előadást tartanak az intézet munkatársai. Beregi Richárd az okosgyárakról tart előadást. Szó lesz arról, hogy milyen jövőt tartogatnak a változások az üzemek a dolgozóiknak. Cserteg Tamás felszólalásában felvázolja, hogy […]
okosgyar

És még ez is...