Nagy az izgalom az ekáer körül

kozuti-ellenorzesEddig több mint hetvenezren keresték fel az Elektronikus Közúti Áruforgalom Ellenőrző Rendszer (ekáer) honlapját, az üzemeltető Biorobotok Informatikai Kft. a rendszer január 1-jei indításáig további erősödő érdeklődésre számít – közölte a cég az MTI-vel. A közlemény szerint eddig 54 országból, Magyarországon pedig mintegy 450 településről látogatták meg a cég által üzemeltetett www.ekaer.hu portált. A napi 12-13 ezer látogató mintegy tíz százaléka az idegen nyelvű összefoglalókat kereste, köszönhetően annak, hogy a cég elsőként tett elérhetővé angol, német, román és szlovák nyelven tájékoztatást az ekáer rendszerről – írja a vállalat. A tájékoztatás idézi Kovács Emesét, a beszédes nevű cég ügyvezetőjét, aki elmondta: a bevezetés utáni egy hónapos bírságmentes időszakban napvilágra kerülhetnek azok az élethelyzetek, amelyek alapján elkezdődhet a rendszer finomhangolása.

A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) hatástanulmánya szerint csak magyar viszonylatban 120 ezer kereskedelmi tevékenységet, valamit 7500 fuvarozási tevékenységet folytató vállalkozás érintett. Az ekáernek köszönhetően kiszűrhetővé válnak az áruk fiktív szállítmányozásával összefüggő visszaélések, amelyek milliárdos károkat okoznak az államnak és a tisztességesen adózó vállalkozásoknak. Az új kontroll minden eddiginél hatékonyabb ellenőrzést tesz lehetővé a hatóságok részére. A Nemzeti Adó és Vámhivatal (NAV) revizorai, pénzügyőrei az újév első napján kezdik meg az ellenőrzéseket, azonban január 31-ig csupán szolgáltató-segítségnyújtási és figyelem felhívási céllal. Az adóhatóság eddig az időpontig nem szab ki mulasztási bírságot.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Next Post

Tár.hely: töltsd fel a munkáidat!

sze dec 17 , 2014
Pályázatot írt ki a Műcsarnok képzőművészek számára: a festészet, szobrászat, rajz és grafika, valamint ezek határterületein tevékenykedő művészek a most induló Tár.hely művészeti információs adatbázisba tölthetik fel munkáikat, melyek közül a 2015 tavaszán nyíló Képzőművészeti Nemzeti Szalon kurátora válogathat majd. A Műcsarnok Nemzeti Szalon néven új kiállítás-sorozatot indított azzal a […]

És még ez is...