Na ugye: a csehek is bevezetik az online pénztárgépeket

penztargepJóváhagyta szerdán a bevételek elektronikus regisztrációjáról szóló törvénytervezetet a cseh parlament alsóháza. A kormánykoalíció által a jelenlegi választási időszak egyik legfontosabb törvényének minősített jogszabályt a képviselőház több hónapos vita után, az ellenzéki pártok hosszan tartó obstrukciója és ellenkezése ellenére fogadta el. Az ellenzéki pártok, amelyek képviselői a szavazáskor elhagyták a termet, azonnal a szavazás után jelezték, hogy a törvény elfogadásának a módját, illetve a jogszabály tartalmát is megtámadják az alkotmánybíróságon. A törvényt még a szenátusnak is jóvá kell hagynia, majd alá kell írnia az államfőnek is. Ez azonban lényegében már csak formalitás, mert a felsőházban kényelmes többsége van a kormánykoalíciónak, Milos Zeman pedig jelezte, hogy támogatja a törvényt elfogadását.

A sokat vitatott jogszabály lényege, hogy a jövőben a vállalkozóknak és a cégeknek – a magyarországi online pénztárgépekhez hasonlóan – elektronikus úton folyamatosan rögzíteniük kell bevételeiket, s ezt az állam ellenőrizni tudja. Andrej Babis pénzügyminiszter szerint a cseh rendszer, amely hasonló a Horvátországban már működő elektronikus regisztrációs rendszerhez, rendet teremt a vállalkozások terén, s az állam jobban tudja ellenőrizni az adófizetéseket. A kormány számításai szerint az új rendszer bevezetése következtében évente mintegy 18 milliárd koronával emelkedhetnek az adóbevételek.

Az ellenzék azt állítja, hogy a bevételek elektronikus nyilvántartása súlyos gondokat okoz, és lényegében megkárosítja a kis- és közepes vállalkozókat, mert sok többletmunkát követel tőlük. Ugyanakkor szerintük fennáll a veszélye annak, hogy az állam visszaél a nála összegyűlt információkkal. A pénzügyminisztérium ezeket a bírálatokat alaptalannak tartja és visszautasította. Babis kijelentette, hogyha az új rendszer működik, a jövőben adócsökkentésekre nyílik lehetőség.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Next Post

Aranyoskám, hamarosan itt az Honor 7

csü febr 11 , 2016
Hamarosan a magyar piacon is elérhetővé válik az 5,2 hüvelykes Honor 7 okostelefon prémium verziója. Az aranyszínű készüléket 32 GB RAM teszi még hatékonyabbá, gyorstöltési funkciójával pedig 30 perc alatt akár 24 órás használatra feltölthető a 3100 mAh kapacitású akkumulátor. A Honor 7 Premium Gold fémváza az aranyozás fölé kerámia […]