MVM számlázás: A bíróság nem adott igazat a GVH-nak

Fővárosi TörvényszékVersenyfelügyeleti eljárás lefolytatására kötelezte a bíróság a Gazdasági Versenyhivatalt (GVH) az MVM Next Energiakereskedelmi Zrt. számlázási gyakorlatával kapcsolatban.

Az úgy előzménye, hogy az egyik parlamenti párt frakcióvezetője 2023 őszén fordult bejelentéssel a GVH az MVM Next megtévesztő számlázási gyakorlatát kifogásolva. A frakcióvezető azt az álláspontot képviselte, hogy a gázkereskedő társaság megtévesztő és hazug számokat közöl a fogyasztókkal a gázszámlák rezsiboxában, ez a valótlan tájékoztatás pedig a gázpiacok torzítását eredményezheti, valamint eltántoríthatja a fogyasztókat a kereskedőváltásnak még a gondolatától is. Ez pedig tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatnak minősül. Véleménye szerint a szolgáltató így 3,3 millió fogyasztót tévesztett meg hónapról hónapra azzal, hogy a rezsiboxban feltüntetett „megtakarítást” a teljesen önkényesen meghatározott, 1026 forintos köbméterenkénti árral számolják, miközben a földgáz piaci ára hónapok óta ennek az értéknek csak a töredéke.

A bejelentést a hivatal megvizsgálta, majd arra a megállapításra jutott, hogy a versenyfelügyeleti eljárás indításának feltételei nem álltak fenn a bejelentésben foglaltak és a bejelentés alapján lefolytatott eljárásban beszerzett adatok alapján. A frakcióvezető ez után nyújtott be keresetet a Fővárosi Törvényszékhez a GVH korábbi döntésével szemben. A törvényszék szóban kihirdetett ítéletében helyt adott a kereseti kérelemnek, és versenyfelügyeleti eljárás lefolytatását rendelte el. A GVH azt ígéri, hogy az írásba foglalt döntést követően a bírósági ítéletnek megfelelően, a vonatkozó jogszabályok betartásával jár majd el. A hatóság szerint a bíróság által elrendelt versenyfelügyeleti eljárás megindítása nem jelenti annak kimondását, hogy az ügyben érintett vállalkozás a jogsértést elkövette. A versenyfelügyeleti eljárás minden esetben a tények tisztázására, ezen keresztül a feltételezett jogsértés bizonyítására irányul.


 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Next Post

A magyar nyelv kerül az MTA stratégiájának középpontjába

pén máj 10 , 2024
ShareTweetPinShareA Magyar Tudományos Akadémia (MTA), hűen a magyar nyelv ápolását feladatául kijelölő küldetéséhez megújuló stratégiájának középpontjába a magyar nyelvet állítja. Széchenyi István az MTA alapításakor a magyar nyelv megőrzését és ápolását tartotta az intézmény legfontosabb feladatának. A nyelvünk előtt álló kihívások jócskán megváltoztak az azóta eltelt csaknem két évszázad alatt, […]
Széchenyi István

És még ez is...