München után Bécsben tárgyalt Palkovics

A digitális kihívásokról és a mesterséges intelligenciáról is tárgyalt hétfőn Bécsben Palkovics László innovációs és technológiai miniszter a versenyképességért felelős miniszterek informális találkozóján.

Az Európai Unió és tagállamai versenyképessége szempontjából a mesterséges intelligencia terén is az ipari vállalati innovációra érdemes összpontosítani a közös erőfeszítéseket – mondta Palkovics, a tárca közleménye szerint. A miniszterek a plenáris ülésen az európai ipar megerősítéséről, a mesterséges intelligencia (MI) európai megközelítéséről tárgyaltak. Az MI témája magyar szempontból kiemelt, mivel többféle lehetőséget kínál arra, hogy a kutatóintézetek és -csoportok, egyetemek bekapcsolódjanak a nagyléptékű, közvetlen európai k+f és innovációs programokba. A kormányzati szakpolitika kezdeményező szerepet kíván vállalni a programokat előkészítő uniós stratégiák végrehajtásában. Palkovics szerint az MI eszköz a társadalmi-gazdasági célok megvalósításához. Az előrelépéshez európai szinten azonosítani kell azokat a területeket, amelyekben versenyképesek lehetnek, a jogalkotást fel kell gyorsítani, hogy ne hátráltassa a technológiai fejlődést. Európának komoly erőssége a kutatói bázis kiterjedtsége és az élenjáró robotika, amelyekre a továbbiakban is fokozott figyelmet kell fordítania, hogy a technológiai versenyben az élvonalban tudjon maradni – mondta.

A közlemény szerint Palkovics az Európai Bizottság több tagjával is egyeztetett a találkozón. Andrus Ansip digitális egységes piacért felelős alelnökkel a júniusban közzétett Digitális Európa Program (DEP) javaslatot tekintették át. A miniszter üdvözölte a kezdeményezést, és jelezte: egyetért annak célkitűzéseivel, hiszen az európai polgárok jóléte alapvetően a digitális átállás sikerén múlik. A program keretében a testület 9,2 milliárd eurót fordítana a digitális kihívások kezelésére, szuperszámítógépekre, mesterséges intelligenciára, kiberbiztonságra, a digitális készségek fejlesztésére, a digitális technológiák széles körű használatának biztosítására a gazdaságban és a társadalomban. A támogatott tevékenységek végrehajtása, finanszírozása a tervezet szerint közvetlen bizottsági irányítással történne. A tárcavezető szerint minden erénye mellett a DEP önmagában nem alkalmas arra, hogy tartsuk az ütemet a globális versenytársakkal, ehhez más programokra és további forrásokra is szükség lesz. A tagállamoknak a digitális fejlesztési igényeikhez igazítva maguknak kell meghatározniuk intézkedéseiket, természetesen összhangban az uniós célokkal.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Next Post

GVH: versenyfelügyeleti eljárás indult az online társkereső be2-val szemben

csü júl 19 , 2018
A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) versenyfelügyeleti eljárást indított az online társkereső szolgáltatást nyújtó be2 S.á.r.l. (be2) ellen, a fogyasztókkal szembeni tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat tilalmának feltételezett megsértése miatt – közölte a hivatal. A GVH többek között vizsgálja, hogy a www.be2.hu weboldal szolgáltatását valóban ingyenesen biztosítja-e vagy ahhoz csak korlátozott mértékben férhetnek hozzá […]

És még ez is...