Műholdforgatásban erősít az MTA

muholdxA műholdak forgatása során is alkalmazhatóak lesznek a jövőben az MTA Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont (MTA CSFK) naptevékenységekre irányuló kutatásai nyomán fejlesztett eljárások, amelyek kidolgozásába az Akadémia ösztöndíjának támogatásával Robert von Fay-Siebenburgen, a Sheffieldi Egyetem professzora is bekapcsolódott. “Az MTA CSFK munkatársaival – Baranyi Tünde és Ludmány András kutatókkal, valamint Korsós Marianna Brigitta fiatal napfizikussal – többek között a világűr időjárásának újfajta, a távközlés területén alkalmazható előrejelzési módszerén dolgozunk. Segítségével időben jelezhetővé válnak bizonyos naptevékenységek, így biztonsággal elforgathatóak azok a műholdak, amelyek egyébként komolyabb sérülések veszélyének lennének kitéve” — foglalta össze három hónapos magyarországi vendégkutatói látogatásának fő kutatási témáját von Fay-Siebenburgen.

A Magyar Tudományos Akadémia (MTA) kutatóhálózata megújítási programjának részeként első ízben 2012-ben hirdette meg az Akadémia elnöke azt a pályázatot, amelynek célja a kiemelkedő külföldi egyetemek legrangosabb tudósainak bekapcsolása az MTA kutatóközpontjainak és kutatóintézeteinek munkájába. A program keretében 2012-ben hat, 2013-ban négy kutató érkezett Magyarországra. Idén kilenc nemzetközi hírű tudósnak biztosít 3-12 hónapos ösztöndíjat az Akadémia. A 2012-ben 70 millió forintos költségvetésű program idén 108,05 millió forintos keretből gazdálkodhat.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Next Post

Akiket a YouTube tett "naggyá" IV.

szo aug 30 , 2014
Akárhogy is fáj, elindult a Ki Mit Tube, Magyarország első tehetségkutatója, amely a YouTube-on zajlik. Az első generációs YouTube “sztárok” már kivívták maguknak a milliós nézettségeket és a hírnevet. Sokan pont úgy, a semmiből kezdték, mint azok a második generációs hősök, akiket most a Ki Mit Tube keres. Ők formálják […]

Friss, ropogós