MTA: Kezdődik a 197. közgyűlés

Magyar Tudományos AkadémiaA május 6-i, délelőtti ünnepi ülésen az elnöki köszöntőt követően a magyar nyelvtechnológia és a mesterséges intelligencia kapcsolatáról lesz előadás, majd átadják a legrangosabb akadémiai elismeréseket.

A közgyűlés nyilvános ünnepi ülése Freund Tamás, a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) elnökének köszöntőjével kezdődik. Az ünnepi ülésen Prószéky Gábor nyelvész, az MTA doktora Magyar nyelvtechnológiai eredmények a mesterséges intelligencia korában címmel tart előadást. Ezt követően a hagyományoknak megfelelően az Akadémiai Aranyérmet, az Akadémiai Díjat, az Akadémiai Újságírói Díjat, a Wahrmann Mór-érmet, illetve az Arany János-életműdíjat elnyert kutatók vehetik át az elismeréseket.

Az MTA 197. közgyűlésének első napján a zárt munkaközgyűlés keretében hallgatja meg az akadémia legfontosabb döntéshozó testülete egyebek mellett az elnöki és a főtitkári beszámolót, és napirendre kerül a magyar tudományos nyelv használatáról szóló akadémiai vitafórum ajánlásai lapján az MTA elnökségének javaslata is. Hétfő este az immár hagyományos koncerttel zárul az első nap programja.

Kedden a zárt munkaközgyűléssel folytatódik reggel a tanácskozás, majd tudományos előadásokat hallgathatnak meg az érdeklődők. Barthóné Szekeres Júlia orvos, az MTA doktora, a Pécsi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Kar Orvosi Biológiai Intézet és Központi Elektronmikroszkóp Laboratórium professor emeritája előadásában a születés csodájának megidézésén túl arra a kérdésre is válaszol, hogy mit tehetünk a népességfogyás ütemének csökkentéséért. Dunai László, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Hidak és Szerkezetek Tanszékének egyetemi tanára, az MTA rendes tagja kutatócsoportjának a Széchenyi Lánchíd és az MTA Székház rekonstrukciójához nyújtott tudományos támogatását mutatja be. Halmai Péter közgazdász, az MTA rendes tagja az Európai Unió 2004-es bővítésének tapasztalatairól és tanulságairól, a felzárkózás történelmi esélyéről beszél. Pócs Péter grafikusművész pedig plakáttervezése krédóját fejti ki: „Ahol a szó véget ér, ott kezdődik a plakát.”

Ugyancsak kedden tartják a Külső Tagok Fórumát, ahol az Arany János-díjak és az Arany János-érmek átadása után két díjazott tart előadást. Szerdán reggel a Fiatal Kutatók Fórumával folytatódik az MTA 197. közgyűlésének programja. A tanácskozás témája az öregedő társadalom vizsgálata lesz.


 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Next Post

Nem az a kérdés, hogy titkosítani kell, hanem hogy hogyan

hét máj 6 , 2024
ShareTweetPinShareA május 2-i jelszó világnap alkalmából összehasonlítottuk a szoftveres, illetve a hardveres titkosítás előnyeit és hátrányait. Az IBM tavalyi felmérése szerint globálisan átlagosan 4,45 millió dollárba kerül egy adatszivárgás az érintett vállalat számára, ami 15 százalékos növekedést jelent három év alatt. Éppen ezért nem mindegy, milyen módszereket és eszközöket használunk […]
titkosított meghajtó

És még ez is...