Moszkvában is működhet NSA-szerver

 

Moszkvában is működhet egy szervere az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökségnek (NSA) – közölte hétfőn a Vedomosztyi című orosz napilap titkosszolgálati forrásra hivatkozva. Az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálatnál (FSZB) nem adtak felvilágosítást a lapnak, amelynek azonban egy orosz titkosszolgálati forrás név nélkül nyilatkozott. Kijelentette: “gyakorlatilag 100 százalékig biztos abban”, hogy az XKeyscore nevű internetes hírszerzési rendszer programját kiszolgáló egyik szerver az Egyesült Államok moszkvai nagykövetségén működik. Az orosz informátor ennek bizonyítékául az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség titkos adatgyűjtési hálózatáról készített 2008-as jelentést tartja, amelyet a The Guardian ismertetett. Az NSA öt évvel ezelőtt készült jelentésében szerepel egy térkép, amelyen megjelölték a hálózathoz tartozó berendezések helyét. A rendszerhez 700 amerikai számítógépes szerver tartozik a világ 150 államában. Azon országokban, ahol nincs nagykövetsége az Egyesült Államoknak, hiányoznak a jelölések. Az orosz titkosszolgálati informátor ebből vonta le azt a következtetést, hogy az USA moszkvai nagykövetségén létezik a titkos adatgyűjtést kiszolgáló, nagy teljesítményű számítógép.

Snowden bohóc A lapnak nyilatkozó orosz szakértők ugyanakkor nem hisznek az XKeyscore moszkvai szerverének létezésében. Andrej Kolesznyikov, az internetes tartománynevek koordinációs központjának igazgatója szerint a The Guardian munkatársa tévedett a rendszer leírásakor. A szükséges adatforgalmazási mennyiség mellett ugyanis a szerver felhasználói nem maradhatnak észrevétlenek. Nem lehet azokat elrejteni a Google moszkvai, vagy szentpétervári adatközpontjaiban. Alekszandr Ljamin, a Highloadlab nevű cég vezérigazgatója pedig egyáltalán nem hisz Snowdennek. Azt mondta: “nem szeretnék megjegyzéseket fűzni bohócok kijelentéseihez”.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Next Post

FBI: fertőzöttek a hamisított szoftverek

sze aug 21 , 2013
  Az amerikai Szövetségi Nyomozóiroda (FBI) mindenkit óv attól, hogy a világhálón ismeretlen forrásból szerezzen be szoftvereket. Arra hívják fel a fogyasztók figyelmét, hogy ne dőljenek be az alacsony árnak, legyen szó akár egy számítógépes program letöltéséről vagy megvásárolt lemezről. A következmények mindkét esetben súlyosak lehetnek, mert igen nagy eséllyel […]

És még ez is...