Moszkva lebecsüli az amerikai elektronikai szankciók fenyegetését

orosz okostelefonOroszország elutasította azokat a figyelmeztetéseket, amelyek szerint az Egyesült Államok korlátozhatja az elektronikai exportját, ha Moszkva megtámadja Ukrajnát. Az orosz álláspont szerint minden ilyen intézkedés leginkább a gyártókat károsítaná.

Washington széles körű szankciókkal fenyeget, hogy visszatartsa Vlagyimir Putyint Ukrajna megszállásától, miután Moszkva több tízezer katonát gyűjtött össze szomszédja közelében. Oroszország tagadja, hogy új katonai offenzívát tervezne. A Fehér Ház felszólította az Egyesült Államok chipiparát, hogy készüljenek fel az Oroszországba irányuló export korlátozásaira – közölték források a Reuters hírügynökséggel. Ha az Egyesült Államok kiterjeszti Oroszországra a szankciókat az elektronikai termékekre, az hasonló hatású lehet, mint amit a kínai Huawei megtapasztalhatott: a világ egyik vezető okostelefon-gyártójából a futottak még kategóriába esett vissza a volt óriáscég. Hasonló intézkedéseket alkalmaztak a hidegháború idején is, amikor az Egyesült Államok és más nyugati nemzetek szigorú technológiai szankciókat tartottak fenn a Szovjetunióval szemben, meggátolva annak növekedését.

“Az amerikai technológiával külföldön gyártott termékek szállításának esetleges korlátozása mindenekelőtt magukat a gyártókat sújtaná” – mondta Denis Manturov orosz ipari és kereskedelmi miniszter a Reutersnek adott nyilatkozatában. Mihail Misustyin miniszterelnök kijelentette, hogy fontos biztosítani a technológiai függetlenséget az importált termékektől a légiközlekedési ágazatban, mivel ez csökkenti az ágazat fejlődését fenyegető kockázatokat. A repülőgépeket és autókat gyártó, chiphiánynak kitett iparágakban működő Rostec állami konszern közölte, hogy az importált alkatrészeket nem használták katonai hardvergyártáshoz, és Oroszország a korábbi szankciókra válaszul növelte az alkatrészek hazai gyártását. “A további szankciók esetleges bevezetése mindenekelőtt az exportra dolgozó amerikai vállalatok érdekeit sérti” – vélik a Rostecnél. Más autógyártó országokhoz hasonlóan Oroszország is hiányt szenved mikrochipekben, az autógyártók a szórakoztatóelektronikai iparral versengenek a chipek beszerzéséért, ami felfelé nyomja az autók árait az orosz vásárlók számára.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Next Post

A CIRP teljes jogú tagjává választotta Kádárt

ked jan 25 , 2022
A CIRP teljes jogú tagjává választották Kádár Botondot, az EPIC InnoLabs Kft. a Számítástechnikai és Automatizálási Kutatóintézet (SZTAKI), és a németországi Fraunhofer Kutatóhálózat közös projektvállalatának ügyvezető igazgatóját, a SZTAKI kutatóját. A The International Academy for Production Engineering, avagy College International pour la Recherche en Productique (CIRP) teljes jogú tagságát csak […]
Kádár Botond SZTAKI

Friss, ropogós