Mostantól nem lehet veszélyben a diákok lelki és értelmi fejlőde

mobilchildTegnaptól az összes magyarországi köznevelési intézményben és nyilvános könyvtárban szűrőprogramokkal kell biztosítani, hogy a kiskorú internethasználók ne találkozzanak olyan internetes tartalommal, ami káros lehet lelki és értelmi fejlődésükre nézve. A rendelkezés összesen több mint hatezer intézményt érint. A 2013. évi CCXLV törvény bizonytalanságban hagyja az érintetteket abban a tekintetben, hogy milyen informatikai módszerrel milyen tartalmakat kell kiszűrniük – jelentette ki Petrányi-Széll András, a G Data magyarországi kommunikációs vezetője. A jogszabály alapvetően az erőszakot, illetve a szexualitást közvetlenül, naturálisan ábrázoló tartalom szűrését írja elő, de egy iskola feltehetően korlátozni kívánja például a drogokkal, a dohányzással, a rasszizmussal kapcsolatos tartalmak, vagy akár a szerencsejátékkal foglalkozó weboldalak elérhetőségét is. A Gyermekvédelmi Internet-kerekasztal ajánlása ennek megfelelően már szélesebb körű szűrésről beszél.

Kérdéses az is, hogy a szűrést milyen módszerrel kell megvalósítaniuk az iskoláknak, a kulcsszó alapú listák egyedi készítése és naprakészen tartása ugyanis kezelhetetlen terhet jelentene a rendszergazdák számára. A megoldást a vállalatok által már most is széles körben használt kategória alapú tartalomszűrés jelentheti, amely úgy működik, hogy egy független szolgáltató a weboldalakat előzetesen besorolja különböző kategóriákba. Így a rendszergazdáknak már csak azt kell eldönteniük, hogy az egyes kategóriákba tartozó weboldalakat felkeresését engedélyezik vagy tiltják az internetezők számára. Az egyik legismertebb kategória alapú webszűrést biztosító szolgáltató a nemzetközi CYREN, amelynek technológiáját a G Data mellett használja több más vírusirtócég, de a Google és a Microsoft is.

Ki fizeti a cehhet?
A tartalomszűrés bevezetése ugyanakkor jelentős anyagi terhet is jelenthet az érintett több ezer köznevelési intézmény és nyilvános könyvtár számára. Várható, hogy a kormányzat pályázati rendszerrel segíti majd, hogy a tartalomszűrésre kötelezett intézmények meg tudjanak felelni az előírásoknak, de a gyártók is igyekeznek akciókkal előállni. A G Data a http://virusirto.hu/szuroprogram oldalon keresztül jelentkezőknek például ingyenesen biztosítja a szűrőprogramot a vírusirtó megoldásai mellé, aminek köszönhetően a tartalomszűrés bevezetése nem jelent megnövekedett terhet az intézmények számára.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Next Post

Elhunyt Pándi András, a mínuszos.hu leghűségesebb olvasója

ked szept 2 , 2014
Hétfő hajnalban, életének 72. évében elhunyt Pándi András, aki nyugdíjas korában is aktívan érdeklődött a világ dolgai iránt, s az érdeklődésétől távol eső informatika világába is beleásta magát. A mínuszos.hu indulását is élénk figyelemmel kísérte, s haláláig, minden nap olvasta az oldalt, kattintgatott szorgalmasan, hogy ezzel is segítse az oldalt, […]

Friss, ropogós