Most nem lennénk a bankok helyében

bankautomataA Metel kiberbűnözői csoportnak rengeteg trükk van a tarsolyában, de különösen érdekessé egy rendkívül okos módszer teszi, amelynek révén ellenőrzést szerez a bankok pénzügyi tranzakciókhoz hozzáférő számítógépei (például a banki call center gépek) felett, így a bűnbanda automatizálhatja az ATM kifizetések visszaállítását — derítették ki a Kaspersky Lab kutatói. A visszaállítási képesség biztosítja, hogy a bankkártyák egyenlege ugyanaz marad, függetlenül attól, hogy mennyi pénzt vettek ki az ATM-ekből. A kiberbűnözői csoport úgy lop pénzt, hogy éjszakánként körbeautózza az orosz városokat, és kiüríti több bank ATM-eit úgy, hogy a lopáshoz mindig ugyanazt, a feltört pénzintézet által kiadott bankkártyát használják, így egyetlen éjszaka alatt tudnak rengeteg készpénzhez jutni. A bűnbanda másik része pedig távolról eltünteti a készpénzfelvétel nyomait.

A vizsgálat során a Kaspersky szakértői kiderítették, hogy a Metel üzemeltetői a kezdeti fertőzést speciálisan kialakított, rosszindulatú melléklettel ellátott, célzott adathalász e-mailekkel, valamint a Niteris kihasználó csomag segítségével érik el, az utóbbi az áldozat böngészőjének sebezhetőségeit támadja. Miután behatoltak a hálózatba, a számítógépes bűnözők legális eszközökkel hajtanak végre laterális mozgásokat, eltérítik a helyi domain vezérlőt, és ellenőrzést szereznek a kártyák feldolgozásért felelős banki dolgozók számítógépei felett. Úgy tűnik, a Metel csoport aktív maradt, ezért a tevékenységével kapcsolatos nyomozás tovább folytatódik. Eddig nem azonosítottak Oroszországon kívüli támadást. Ennek ellenére vannak olyan feltételezések, hogy a fertőzés sokkal elterjedtebb, és a bankoknak világszerte azt tanácsolják, hogy proaktív módon ellenőrizzék az esetleges fertőzést.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Next Post

Kiderült miért fog kihalni az emberiség

sze febr 10 , 2016
A mobiltelefonok sugárzása károsíthatja a férfiak nemzőképességét aki naponta egy óránál többet beszél a készüléken, annál kétszeresére nőhet a spermaszám terméketlenséggel fenyegető csökkenésének a kockázata – állapították meg izraeli kutatók. Az összefüggést a haifai Carmel egészségügyi központ és a haifai Műszaki Egyetem kutatói vizsgálták, eredményeiket a Reproductive BioMedicine online szaklapban […]

Friss, ropogós