Most még ez is: jönnek a DD4BC támadások

bitcoinA DDoS incidensek egyre gyakoribbakká váltak. Legutóbb az ír nemzeti lottó és ír kormányzati oldalak szenvedtek el túlterheléses támadásokat. Ilyenkor éppen az elosztott jelleg miatt néha roppant nehéz beazonosítani a támadásban szereplő gépeket, illetve az akció mögött meghúzódó valódi irányítókat. A helyzetet élezi, hogy már nem csak titkosítás miatt szedhetnek a bűnözők váltságdíjat, hanem az ilyen elosztott internetes túlterheléses támadás (DDoS, distributed denial-of-service) is egyre gyakoribb fenyegetés. Például a ProtonMail elleni zsarolásos DDoS támadásnál 6000 dolláros, mintegy 1,7 millió forintos váltságdíjat követeltek. Az elmúlt év végén pedig ismeretlen támadók három görögországi bankot fenyegettek meg a DDoS támadással, cserébe pedig húszezer Bitcoint, azaz körülbelül hétmillió Eurót (hozzávetőlegesen 2,1 milliárd forint) összeget követeltek. A bankok egységesen nem fizettek, és a támadóknak pár órára valóban sikerült blokkolniuk a banki webfelületek elérhetőségét.

Biztonsági szakértők arra figyelmeztetnek, hogy az ilyen úgynevezett DD4BC (DDoS For BitCoin) “üzletág” terjedése miatt a kritikus infrastruktúrákat üzemeltető vállalatok, pénzintézetek, utazási irodák, szerencsejátékban érdekelt cégek, és a hotelek is aggódhatnak, illetve fel kell készülniük az ilyen jellegű incidensek kivédésére. A hétköznapi felhasználóknak pedig az lehet fontos, hogy számítógépük védelme egyben azt is jelenti, hogy nem fertőződnek meg olyan botnetes kártevővel, amelynél viszont a zombi áldozat kompromittált rendszerét a távoli támadók észrevétlenül használhatják fel különféle kártékony tevékenységekre is. Így például a fertőzött gépeken nem csak spameket küldhetnek át a tulajdonos tudta nélkül, hanem az említett DDoS akciókban is fel tudják használni ezeket.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Next Post

A felhasználók közel harmadát nem zavarja, hogy a saját okoseszközükkel kémkedhetnek utánuk

csü márc 31 , 2016
A Kaspersky Lab felmérése szerint a felhasználók és a digitális eszközeik közötti kapcsolat gyakran szorosabb, mint a legjobb barátok közötti viszony, amit az a két tény is alátámaszt, hogy 29 százalékuk magával viszi őket a fürdőszobába is, illetve 25 százalékuk olyan titkokat is megoszt eszközeivel, amelyeket senkinek sem mondana el. […]

Friss, ropogós