MOHAnet: az okosotthon biztonságos

Havasi Zoltán
Havasi Zoltán

A biztonságtechnikai eszközöket fejlesztő, gyártó MOHAnet Mobilsystems Zrt. új megoldásainak segítségével az ingatlanokban komplex hálózat hozható létre, ahol a gépek, a mérőeszközök, az érzékelők akár egymással is interakcióba lépnek. Elsődleges szempont a modern lakóterek energiatakarékossága, így különleges figyelmet kap a fűtés, a légkondicionálás és az áramfelhasználás. Az intelligens otthonokban a szórakoztató berendezések és az egyéb háztartási rendszerek is egy platformon kezelhetőek, így arra is lehetőségük van a lakosoknak, hogy otthonuktól távol leellenőrizzék, kikapcsolták-e a televíziót, vagy elzárták-e a tűzhelyet. A lakást használók mobiltelefonnal kapcsolhatják be a klímaberendezést vagy interneten keresztül áramtalaníthatják nyaralójukat. A nyitásérzékelő jelzi, hogy az érintett nyílászáró nyitott vagy zárt állapotban van-e. Ha a jelzés a tulajdonos távollétében érkezik, sejthető, hogy illetéktelen behatolás történik, és erről egyből értesíti a rendszer a diszpécserközpontot. Szenzorok segítségével egy adott helyiség, például egy borospince hőmérséklete vagy gázszintje is mérhetővé válik. Az intelligens rendszerek pedig lehetővé teszik a felhasználó számára az azonnali beavatkozás lehetőségét.

„Ha az intelligens otthon fogalmát említem, akkor egy olyan ingatlant kell elképzelni, ahol a különböző elektromos eszközök képesek arra, hogy a környezetet érzékelve, ok-okozati alapon, maguktól reagáljanak az eseményekre. Példaként említhetem a klímaberendezések automatizálását, amelyek szükség esetén fűteni, vagy hűteni kezdenek és emellett érzékeli azt is, hogy a nyílászárók megfelelően zárva vannak-e. Ennek köszönhetően a tulajdonos energiát és pénzt takaríthat meg, nem mellékesen pedig még a biztonságunkat is növelhetik” – mondta el Havasi Zoltán, a MOHAnet Mobilsystems Zrt. vezérigazgatója. Hozzátette, a A teljes védelem azonban itt nem ér véget, e rendszerbe csatlakozhat az idősek felügyeletére alkalmas VARIO MEDCARE vagy a gyermekek felügyeletére fejlesztett készülék, de a teljes integrációba bevonható a NAVIGATOR műholdas járműfelügyeleti készülék is.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Next Post

Nagyon nagy a Huawei Ascend Mate7

hét szept 8 , 2014
A Huawei bemutatta a prémiumkategóriás hathüvelykes, ujjlenyomat olvasó technológiával felszerelt Huawei Ascend Mate7-et. Az Ascend Mate7 piacra dobása a Huawei válasza azokra a vásárlói trendekre, miszerint a nagy képernyős okostelefonokat kezdték el leginkább keresni a felhasználók. Az Ascend Mate7 nyolcmagos, intelligens Huawei Kirin 925 processzorral rendelkezik, amely négy nagy A15 […]
Huawei