MNB szakértők: csak a baj van a big tech cégekkel

Virág Barnabás, a Magyar Nemzeti Bank alelnökeA Magyar Nemzeti Bank (MNB) szakértői egy konferencián a technológiai óriásvállalatok helyzetét vizsgálták.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) alelnöke, Virág Barnabás szerint a koronavírus-járvány (?) és a szomszédos országban dúló katonai konfliktus (Értsd háború! A -szerk- megj.) közepette átalakul a teljes geopolitikai térkép, az a világ, amelyet évtizedekig állt fenn. (Nem, nem fog átalakulni még sokáig. A -szerk- megj.) Ezzel párhuzamosan pedig folytatódik a digitalizációs forradalom, az energiaátállás és a zöld gazdaság építése, ami mind megnehezíti a folyamatok értelmezését — jelentette ki  egy konferencián.

Bódi Roland, az MNB vezető jogásza előadásában kiemelte, hogy az úgynevezett big tech cégek valamennyi szektorban, így a pénzügyi szolgáltatások területén is megkerülhetetlenekké váltak mára, szabályozásuk pedig még globális szinten megoldatlan kérdés. A technológiai nagyvállalatok hatalmas adatbázissal rendelkeznek, az adatok feldolgozásával és összekapcsolásával új szolgáltatásokat hozhatnak létre akár a pénzügyek terén is. Az infrastruktúrát a technológiai fejlődéshez, a felhőszolgáltatásokat a globális cégek nyújtják a pénzügyi piac hagyományos szereplőinek, de még a fintech cégek többségének is, ami további versenypiaci aggályokat, stabilitási kockázatokat vethet fel.

A vezető jogász szerint három elképzelés létezik a problémák kivédésére, az egyik a big tech cégeket kizárná a pénzügyi tevékenység folytatásából, a másik a technológiai csoporton belül elkülönítené és kiszervezné egy holdingba azt, a harmadik pedig a bevonás, a cég valamennyi tevékenységének és kockázatának figyelemmel követése a szabályozó által. Miután a kizárás megszüntetné az innovációt és a teljes körű monitoring kapacitásproblémákkal járhat, az MNB az elkülönítő modellt tartja a legígéretesebbnek, az ugyanis átláthatóvá teszi a folyamatokat és meg tudja előzni a kockázatok tovaterjedését.

Fehér Péter, a Budapesti Corvinus Egyetem docense, nemzetközi vezetője, az MKT Informatikai szakosztályának elnökségi tagja úgy fogalmazott, hogy a big tech cégek a pénzügyi területen olyan technológiai újdonságokat generálhatnak, amelyeket a szabályozó nehezen tudna nyomon követni, más növekedési pálya áll előttük, mint a szektor többi szereplője előtt. Fáykiss Péter, az MNB igazgatója arra világított rá, hogy egy technológiai nagyvállalat ügyfélszáma akár milliárdokban mérhető, amennyiben egy ilyen társaság belép például a fizetési szolgáltatások piacára, a szabályozására egy egész kontinens összefogása is kevés.


 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Next Post

A világegyetem legnagyobb egy darabból gyártott Gömböce Párizsban

csü ápr 20 , 2023
A párizsi Pompidou Központba került a világ legnagyobb, nyilvánosan megtekinthető, egy darabból gyártott Gömböce, amelyet az egyik magyar feltaláló és Roger Mansuy francia matematikus mutatott be a nagyközönségnek. A 2006-os magyar találmány egy körbejárható, alulról megvilágított vitrinben, állandó kiállítási tárgyként kapott helyet a világ egyik legjelentősebb kortárs művészeti gyűjteményének helyet […]
Gömböc - Domokos Gábor feltaláló és Habsburg György párizsi magyar nagykövet

És még ez is...