MNB: manipulálták a Kulcs-Soft részvényeket

Kulcsár Tibor Kulcs-SoftA Magyar Nemzeti Bank (MNB) összesen 24 millió forint piacfelügyeleti bírságot szabott ki három magánszemélyre a piaci manipuláció tilalmára vonatkozó rendelkezések megsértése miatt. Az érintettek bizalmasan egyeztettek a Kulcs-Soft Nyrt. igazgatóságának elnökével a Kulcs-Soft részvénnyel kapcsolatos kereskedésről.

Az MNB piacfelügyeleti eljárást folytatott le két magánszeméllyel szemben annak megállapítására, hogy megsértették-e a piaci visszaélésekről szóló rendeletet (MAR). A vizsgálat a Budapesti Értéktőzsdén jegyzett Kulcs-Soft részvényeivel kapcsolatos tranzakciósorozathoz kötődött, amellyel kapcsolatban – tiltott piaci manipuláció miatt – korábban, idén júliusban a társaság igazgatóságának elnökét, az alapító Kulcsár Tibort és egy magánszemélyt már összesen hatvanmillió forint piacfelügyeleti bírsággal sújtotta a jegybank. Az MNB mostani vizsgálaton megállapította, hogy a magánszemélyek, akik egy internetes gazdasági fórum aktív szereplői voltak, bizalmasan egyeztettek a kibocsátó igazgatóságának elnökével a Kulcs-Soft részvényekhez kötődő kereskedési lépésekről. Ezt követően 2019. november 21-én az előzetesen megbeszélteknek megfelelően vásároltak néhány perces eltéréssel különböző mennyiségeket.

A jogszabályok szerint piaci manipulációra utaló kereskedési gyakorlatnak minősül, ha egymással összejátszó felek közel egyidejűleg nagyon hasonló mennyiségre és árra adnak be vételi és eladási megbízásokat. Ezen megbízások ugyanis félrevezető jelzéseket adhattak a befektetők számára az adott pénzügyi eszköz keresleti-kínálati viszonyairól, így sérthették a részvény kereskedésének tisztaságát és átláthatóságát, ekként pedig a tőkepiac integritását – írja az MNB. A megállapított jogsértések miatt az MNB mindhárom magánszemély számára megtiltotta a piaci manipuláció tilalmára vonatkozó jogszabályi rendelkezések ismételt megsértését, és fejenként 15, 6, illetve 3 millió forint összegű piacfelügyeleti bírságot szabott ki.

A bírságösszegek meghatározásakor a jegybank figyelembe vette az adott magánszemélyek vételi ügyleteinek nagyságát, illetve azt, hogy mekkora nyereségük keletkezhetett az adott tranzakció révén. Mindhárom magánszemély esetében az MNB enyhítő körülményként vette figyelembe, hogy valamennyien a jogsértés elismerésének minősíthető nyilatkozatot tettek. Ennek ellenére tiltott piacbefolyásolás bűncselekményének gyanúja miatt az MNB feljelentést is tesz a történtek nyomán a Fővárosi Főügyészségen. Az eljárás során beszerzett bizonyítékok alapján az MNB a piacfelügyeleti eljárást kiterjesztette egy másik magánszemélyre, a Kulcs-Soft Nyrt. alapítójára, az igazgatóság jelenlegi elnökére is.

A Kulcs-Soft 2019-ben a Üzleti Etika Díjat kapott a Piac és Profit szerkesztőségétől. Mint a társaság honlapján olvasható: „A Kulcs-Soft Számítástechnika Nyrt. elkötelezett a hazai üzleti élet etikai színvonalának emelésében. Ezért az Üzleti Etikai Díj támogatásán keresztül fontosnak tartjuk az etikus üzleti magatartás elterjedését Magyarországon.” Persze…


 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Next Post

Megvannak a bűnbakok: felmentették az OMSZ elnökét és a szakmai elnökhelyettest

ked aug 23 , 2022
A technológiai és ipari miniszter azonnali hatállyal felmentette az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) elnökét és a szervezet szakmai elnökhelyettesét. A Technológiai és Ipari Minisztérium a közleményében azt írta: a szervezet irányítási jogát gyakorló Palkovics László augusztus 22-ével mentette fel Radics Kornéliát és Horváth Gyulát. Az új vezetők személyéről a későbbiekben […]
Palkovics László

És még ez is...