Minden, amit az ERP-ről tudni akartál, de nem merted megkérdezni

GillerTamasA napokban jelent meg Giller Tamás az ERP múlt, jelen, jövő című könyve, amely a vállalatirányítási rendszerek titkaiba kívánja bevezetni az olvasóit. A szerzőt kérdeztük.

– A vállalatirányítási rendszerek (ERP) múltját és egy kicsit a jelenét is lehet ismerni, de a jövő a legtöbbünk számára titok. Ön mit jósol, milyenek lesznek a vállalatirányítási rendszerek?
– Erre a kérdésre nem lehet pontos választ adni, de mindenképpen érdemes megfigyelni a jelen trendjeit. Ezek nagyon sokat elárulnak arról, hogy hova fejlődik ez az iparág. Tíz éve foglalkozom vállalatirányítási rendszerekkel és az a tapasztalatom, hogy ami ma mindennapos az informatika világban az lesz mérvadó hamarosan az ERP-k világában is. A rendszerek moduláris szinten már tovább nem nagyon bővíthetőek, hiszen lefedik az üzlet minden területét. A cél továbbra is a gyors és hatékony információ áramlás, így én azt gondolom, hogy a mobilitás területén lesz a legnagyobb fejlődés. Ma már vannak ERP rendszerekhez kapcsolható okostelefon app-ok, de ezek inkább lekérdező alkalmazások, riportok, jelentések, üzleti intelligencia jellegű adatok megjelenítésére alkalmasok. A jövő vállalatirányítási rendszerét úgy képzelem el, hogy egy központi helyen tárolt adathalmazt, ami nagy valószínűséggel felhőben lesz, s minden munkacsoport másmilyen módon használja. A kereskedők az okostelefonjaikkal érik el az adatokat és használják a rendszert, a döntéshozók, vezetők és már a kulcsfelhasználók nagy része is tábla gépeket fog csak használni a napi ügyvitelhez. A végfelhasználók valószínűleg továbbra is a lokális gépeken végzik a napi munkájukat. Hogy ez a szcenárió létrejöhessen természetesen szükséges lesz majd egy közös platformra is.

– Nem kis fába vágta a fejszéjét, hiszen azzal a céllal írta a könyvet, hogy segítsen hogyan kell körültekintően kiválasztani egy ERP rendszert, majd azt sikeresen bevezetni és végül hatékonyan üzemeltetni. Összefoglalná ezt nekünk néhány mondatban?
– Valóban azzal az elsődleges céllal írtam a könyvet, hogy segítséget nyújtsak a kis és közepes vállalkozások vezetőinek. A hangsúly a körültekintő kiválasztáson van. Ha veszek egy cipőt, akkor felpróbálom és teszek benne néhány lépést. Egy sokkal drágább üzleti alkalmazásnál viszont azt tapasztalom, hogy az emberek könnyelmű döntéseket hoznak. A könyvben tippeket, tanácsokat adok ahhoz, hogy hogyan célszerű a legmegfelelőbb rendszert kiválasztani, mire kell figyelni a bevezetéskor és mire számítsunk az üzemeltetés során. Szeretném hangsúlyozni, hogy a könyvben egyetlen reklám sincs, nem buzdítok senkit semmilyen rendszer megvásárlására vagy bevezetésére.

– Kapott már visszajelzéseket a gyártóktól, felhasználóktól, s milyeneket?
– A könyv csak február 14-én jelent meg, ezért még nem érkezett visszajelzés. Viszont nagyon sokan biztattak arra, hogy érdemes belevágnom a projektbe és bízom benne, hogy ezt majd az eladott darabszámok is visszaigazolják. A könyvet ugyanis magánkiadásban jelentettem meg, és egyelőre csak a kiadó, az Underground Kiadó webáruházában kapható, ám hamarosan a Bookline-on is megvásárolható lesz, amitől az eladott példányszám meredek növekedését várom.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Next Post

Docler-Zinemath üzlet: Oscar-díjasok lehetünk

vas febr 23 , 2014
Újabb céggel, egy digitális mozgóképfeldolgozást forradalmasító vállalkozással bővült a Docler csoport befektetési portfoliója. A tőkeemeléssel a Docler többségi tulajdonrészt szerzett a Zinemath Zrt.-ben, amelyben a Centrál csoporthoz tartozó CenTech Új Magyarország Kockázati Tőkealap az első körös pénzügyi befektető. A Docler közleménye szerint a Zinemath innovatív és diszruptív fejlesztése hatalmas piaci […]