Microsoft, Magyar Telekom, elbocsátások: a kormány segítene, de mérlegel

elbocsatasA Microsoft és a Magyar Telekom létszámleépítéseivel kapcsolatban a kormány minden olyan eszköz alkalmazását megvizsgálja, amely enyhítheti az elbocsátások negatív hatásait. A kabinet célja, hogy gyors és szakszerű segítséget nyújtson az érintett munkavállalóknak szükség szerint európai uniós és magyarországi „gyorsreagálású válságkezelési források” bevonásával – közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) az MTI-vel.

Az NGM az MTI-vel közölte: a Microsoft és a Magyar Telekom konkrét leépítési terveinek ismeretében, a cégekkel egyeztetve, a leépítések konkrét ütemezésének függvényében mérlegeli, hogy igénybe vesz-e közvetlen uniós támogatást. A tárca kifejti, hogy az Európai Globalizációs Alkalmazkodási Alap csak egyszeri, korlátozott időre szóló egyedi támogatási intézkedéseket finanszíroz. Az alapból igényelhető támogatás uniós finanszírozása mindössze 60 százalékos, amit csak a kérelem benyújtásától számított 6-8 hónap múlva fizetnek ki, addig előfinanszírozást szükséges biztosítani. Magyarország a támogatást mindeddig azért nem vette igénybe, mivel eddig az Európai Szociális Alap forrásai révén kedvezőbb társfinanszírozású uniós támogatást használt fel az elbocsátott munkavállalók elhelyezkedésének segítésére.

A gyors reagálás érdekében a kormány más eszközökkel, így például a hazai forrásból finanszírozott Válságkezelő Programmal is támogatja a tömeges létszámleépítésben érintett munkavállalókat. E program célja, hogy a létszámcsökkentésben érintett munkavállalók mind nagyobb hányada kerülje el a munkanélküliséget, vagyis munkából munkába kerüljön. A program megvalósítója az Országos Foglalkoztatási Közhasznú Nonprofit Kft., a Válságkezelő Program forrása a Nemzeti Foglalkoztatás Alap. Utóbbi program sikerrel működik a Dunaferrnél és más kisebb leépítést végrehajtó cégek esetében is – jegyzi meg az NGM.

A Microsoft múlt héten jelentette be, hogy bezárja komáromi gyárát, amely jelenleg mintegy 1800 munkavállalót foglalkoztat, a Magyar Telekom pedig csütörtökön közölte: mintegy 1700 munkavállalójától válik meg a következő két év során.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Next Post

Itt az új Acer Extensa 15 sorozat

pén júl 25 , 2014
Az Acer a napokban mutatta be az Acer Extensa 15 notebook sorozatát, amelyet főként a professzionális felhasználók mindennapi feladatvégzéséhez terveztek, de a kis üzleti vállalkozások és az otthoni felhasználók is megtalálhatják a termékek kapcsán számításaikat. Egyelőre két változatban érhető el a „sorozat”: az EX2510 és az EX2509 15,6 collos kijelzőkkel […]

És még ez is...