Microsoft: az elbocsátott magyar dolgozók harmadának még nincs munkája

Rossz hír, hogy a Microsoft november végén bezáró komáromi gyárából elbocsátott 1149 magyar munkavállaló harmada még nem tudott elhelyezkedni, a jó hír, hogy a kétharmaduk már igen. Pákozdi Szabolcs, az Országos Foglalkoztatási Közhasznú Nonprofit Kft. ügyvezetőjének tájékoztatása szerint a kormány négy közvetlen támogatási és szolgáltatási elemből álló csomagot kínált a létszámcsökkentésben érintetteknek. A gyárban kihelyezett ügyfélszolgálaton felmérték az érdeklődők igényeit és számukra ennek megfelelő állásajánlatokat közvetítettek. A szeptemberben megrendezett állásbörzén 68 cég képviseltette magát, 3700 álláshellyel. Az érintettek körében az önfoglalkoztatást elősegítő támogatás iránt mutatkozott a legnagyobb igény, melyet egy 72 órás képzés elvégzése után lehet igénybe venni. Átképzési támogatásban 190 fő részesült, illetve a támogatási csomagban szerepel a csoportos személyszállítás támogatása, amely a környező kisebb településeken élők munkába járását segíti — írja az MTI.

A gyár szakszervezeti vezetője, László Zoltán korábban az MTI-nek elmondta, a megszűnő gyár alkalmazottai a törvényes juttatásokon túl átlagosan öthavi távolléti díjat és 150 ezer forintos álláskeresési támogatást kapnak. Ezen túl az üzem összes dolgozója választhat egy csúcskategóriás mobilkészüléket. Az 1829 alkalmazottból 680 szlovák állampolgár, ők ugyanazokat a juttatásokat kapják meg, mint a magyar dolgozók és igénybe vehetik a foglalkoztatási válság kezelésére létrehozott iroda szolgáltatásait.

A gyár eredeti tulajdonosa, a Nokia 2000-ben kezdte meg komáromi tevékenységét, árbevétele alapján a legnagyobb magyar cégek közé tartozott, az Opten cégtárának adatai szerint a Nokia Komárom Kft. 2010-ben 1017 milliárd forintnyi, vagyis a magyar GDP 3,6 százalékára rúgó árbevételt ért el, míg 2009-ben 1075 milliárdot, 2008-ban, a válság előtt, 1292 milliárd forintot könyvelt el árbevételként. A komáromi cég 2010-ben elért 31 milliárd forintos adózott eredményét az anyacég kivette a magyarországi leányvállalatából. A 2013. évi mérlegbeszámoló szerint a Nokia Komárom Kft. tavalyi értékesítési nettó árbevétele egymilliárd euróra csökkent az előző évi 1,35 milliárd euróról. A cég 2013. évi mérlegszerinti eredménye hatmillió euróra nőtt az előző évi 16,5 millió euró veszteségről. A cég adózás előtti eredménye 2013-ban 8,3 millió euró nyereséget mutatott a 2012. évi 13 millió veszteség után. Az üzemi tevékenységből adódó eredmény hétmillió euróra növekedett az előző évi 14 millió euró veszteségről.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Next Post

Karácsonyi készülődés: tippek az Inviteltől VI.

hét nov 17 , 2014
Tökéletes bejgli a vonalban A karácsonyi menü klasszikus desszertje a bejgli, amit nem egyszerű jól elkészíteni, olyat pedig, amilyet a nagymama süt, szinte lehetetlen. Ugye ismerős a helyezet? A múlt évben a karácsonyi vacsora alkalmával elkértük tőle a titkos receptet, most pedig hiába forgatjuk fel a konyhát, nem találjuk sehol. […]
karácsony ünnepe

Friss, ropogós