Microsoft-akta: kiadták a korrupcióval vádolt képviselőket

microsoftHozzájárult a román szenátus szerdán, hogy a korrupcióellenes ügyészség (DNA) lefolytassa a bűnvádi eljárást az egykori szociáldemokrata Nastase-kormány (2000-2004) két volt tagja, Ecaterina Andronescu volt oktatási miniszter és Serban Mihailescu volt kormányfőtitkár ellen, akiket az úgynevezett Microsoft-aktában kenőpénz elfogadásával gyanúsítanak az ügyészek. Az eddigi legnagyobb román korrupciós botrányban, a kormány számítástechnikai közbeszerzéseivel kapcsolatos ügyben, kilenc volt miniszter érintett. Közülük Andronescu és Mihailescu volt az utolsó két – szenátorként különleges előjogokkal rendelkező – tisztségviselő, akiket „kiadtak” az igazságszolgáltatásnak. A román parlament ezzel Klaus Johannis megválasztott államfő felszólításának tett eleget, aki azt kérte a honatyáktól: ne hátráltassák tovább a korrupcióval gyanúsított törvényhozók elszámoltatását.

Romániában szeptemberben kezdeményezett kilenc volt miniszter ellen bűnvádi eljárást a DNA, azzal gyanúsítva őket, hogy csúszópénz ellenében előnyben részesítettek bizonyos cégeket az általuk vezetett minisztériumok számítástechnikai közbeszerzéseinél. Az ügyészek szerint az oktatási, az informatikai és a pénzügyi minisztérium több korábbi vezetője néhány tízezer és több millió euró közötti csúszópénzt fogadott el, hogy a piaci árnál harminc-negyven százalékkal drágább szoftverlicencek, illetve akár ötven százalékkal drágább számítógépek megvásárlásáról szóló állami szerződéseket hagyjanak jóvá.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Next Post

Átjárható a német kormányzat informatikai rendszere

csü nov 20 , 2014
Naponta több ezer támadás éri a német kormányzat informatikai rendszereit, és egyre gyakrabban észlelhető külföldi titkosszolgálatok irányából érkező behatolási kísérlet – figyelmeztet a német alkotmányvédelmi hivatal (BfV) elnöke. Hans-Georg Maassen egy berlini informatikai biztonsági tanácskozáson tartott előadásában elmondta, hogy naponta átlagosan háromezer támadást regisztrálnak, és ezek túlnyomó többsége ugyan ártalmatlan, […]

És még ez is...