Mi hiánypótló, ha ez nem? Elindult az ELKH Adatrepozitóriumának fejlesztése

Maróth Miklós, az ELKH elnökeElindult az ELKH Adatrepozitórium létrehozására irányuló projekt; állítólag az új digitális infrastruktúra Magyországon egyedülálló feltételeket teremt majd a kutatási adatok hosszú távú biztonságos tárolásához, kezeléséhez és megosztásához.

Az adatrepozitórium intézményi, technológiai és közvetlen adatkapcsolati szinten fogja elősegíteni Magyarország bekapcsolódását hasonló célú európai kezdeményezésekbe, amelyek közül a legfontosabb az EOSC (European Open Science Cloud) páneurópai kutatási infrastruktúra. Az adatrepozitórium kifejlesztésére irányuló projektben három kutatóhely, a Számítástechnikai és Automatizálási Kutatóintézet, a Társadalomtudományi Kutatóközpont és a Wigner Fizikai Kutatóközpont szakemberei vesznek részt. Az Adatrepozitórium a tervek szerint 2023 második felétől áll majd a felhasználók rendelkezésére, és kiváló műszaki és személyi feltételek mellett fogja biztosítani a kutatási adatokra vonatkozóan nemzetközi összefogásban kidolgozott FAIR – Findable, Accessible, Interoperable, Reusable, magyarul: megtalálható, hozzáférhető, átjárható, újrafelhasználható – elvek érvényesülését. A projekt gondoskodik továbbá az adatrepozitóriumok felhasználásával kapcsolatos ismeretek terjesztéséről, a szükséges intézményi szintű adatkezelési irányelvek és szabályozások létrehozásáról, valamint a hazai és nemzetközi adat- és metaadat-kezelési, -tárolási szabványok és ajánlások, a jó gyakorlatok meghonosításáról.

„Az ELKH Adatrepozitórium fejlesztésével célunk, hogy megoldást nyújtsunk a kutatások során nagy mennyiségben keletkező adatok biztonságos tárolására, kezelésére és megosztására, megakadályozva ezzel az értékes gyűjtemények elkallódását. Ez a korunk legújabb digitális technológiájára épülő infrastruktúra az adatokat a hazai és a nemzetközi kutatóközösség mellett a felsőoktatás és a versenyszféra szereplői, sőt akár a tudomány iránt érdeklődő nagyközönség számára is elérhetővé fogja tenni” — idézi a közlemény Maróth Miklóst, az ELKH elnökét.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Next Post

„Hibrid plázákra” vágyik a nép

csü dec 30 , 2021
A felhasználók várakozása szerint 2030-ban úgy fogunk majd bevásárlóközpontokba látogatni, hogy a kiterjesztett valóságot kínáló okosszemüvegek vagy épp a mozgásérzékelős ruhák révén nemcsak a fizikai, hanem a virtuális valóságban is átélhetjük a vásárlás, vagy csupán az érdeklődő nézelődés élményét az úgynevezett Everyspace plázákban – állítja egy friss elemzés. „Úgy gondoljuk, […]
virtuális

És még ez is...