Mi az? Magyarországon leállították, Európában egyre jobban terjed mer’ jó

rádióMiközben nálunk érdektelenségre hivatkozva megszűnt a digitális rádiózás(DAB+), Európa más országaiban nagy léptékkel halad a fejlesztés.

A digitális rádiózás nemzetközi szervezete a WorldDAB a napokban felhívást intézett az európai országokhoz, hogy haladéktalanul tegyenek meg mindent a digitális rádiózással kapcsolatos uniós vállalások közelgő határidejének a betartására – írja a radioworld.comra hivatkozva a digitrendi.hu. A 2018 végén elfogadott Európai Elektronikus Hírközlési Kódex (EECC) ugyanis egy olyan előírást tartalmaz, amely szerint 2020.december 21-től az EU-ban minden új autórádiónak képesnek kell lennie a digitális földi rádiószolgáltatások fogadására. Ezt a kötelezettséget addigra helyi jogszabályi szinten is rögzíteni kell.

Németországban az új személygépkocsik összes rádióvevőjének 2020. december 21-től a digitális rádiós képességekkel is rendelkeznie kell. Az Egyesült Királyságban 2021-től az új személygépkocsik alapfelszereltségként digitális rádióval rendelkeznek majd. Olaszországban már a 2020 januárjától eladott összes új rádiókészüléknek, beleértve nemcsak az autós rádiókat, tartalmaznia kell a DAB+ technológiát. Franciaországban a parlament ebben a hónapban vizsgálja felül azt a javaslatot, amely az EECC határidejének megfelelően előírja, hogy minden új autórádiónak tartalmaznia kell a digitális rádió képességeket. A múlt héten Spanyolország tette közzé távközlési rendeletének tervezetét, amely szintén megfelel az említett uniós szintű vállalásnak. Más országok, köztük Hollandia, Belgium, Dánia, Svédország, Ausztria, Görögország, Csehország, Lengyelország és Málta már mind elindították a szükséges eljárásokat a kötelezettség helyi jogszabályokba ültetésére. Csehországban a digitális műsorszolgáltatás fejlesztése összekapcsolódik a középhullámú(AM) sugárzás kivezetésével, amelyet 2021 végére terveznek.

Magyarországon anélkül szűnt meg a digitális rádiós műsorszórás, hogy országossá fejlődött, és élesbe kapcsolt volna. A hírközlési hatóság indoklása szerint sem a tartalomszolgáltatók, sem a hallgatók nem voltak igazán vevők a rádiózás digitális formájára. A Digitrendi megkereste az NMHH, hogy a fenn említett kötelezettségvállalással kapcsolatban. A válasz szerint: „… az Európai Elektronikus Hírközlési Kódex szabályai arról rendelkeznek, hogy 2020 végétől minden EU-s tagországban az új autókba szerelt rádióknak képesnek kell lenniük a földi digitális rádióadás vételére. Vagyis a szabály az autórádiókra vonatkozik, nem magára a digitális földfelszíni rádiós műsorszórásra”. (Magyarul az EECC csak azt írta elő, hogy az autókba szerelt rádiók legyenek képesek a digitális adást fogni, azt nem, hogy sugározni is kell digitálisan. Ügyes! A -szerk.- megj.)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Next Post

Digitális közösségi alkotóműhelyt adtak át Szerencsen

vas okt 4 , 2020
Átadták a Szerencsi Szakképzési Centrum Műszaki és Szolgáltatási Technikum és Szakképző Iskolában az 550 millió forintból létesített digitális közösségi alkotóműhelyt. A 150 négyzetméteres -nagyjából két tanteremnyi-, szélessávú internettel és számítógépekkel felszerelt műhelyben az elektronika, a robotika, a 3D-s lézervágás és a CNC-anyagmegmunkálás gépeit helyezték el. Rubi Zsoltné, a hét intézményt összefogó […]
Digitális közösségi alkotóműhelyt adtak át Szerencsen

És még ez is...