Mesterséges intelligencia adta vissza a hangját egy rádiósnak

Mesterséges intelligencia segítségével kapta vissza a hangját egy amerikai rádióriporter, aki egy ritka idegrendszeri betegség miatt két éve nem tud beszélni – írta a BBC.

Az 54 éves Jamie Dupree, a Cox Media riportere “új hangját” a skót CereProc technológiai cég készítette. Korábbi hangfelvételei alapján “megtanították” egy ideghálózatnak – ami a gépi tanulás működésének alapja -, megjósolni, hogy fog Dupree elmondani egy szöveget. “Ez megmentette az állásomat és a családomat az anyagi csődtől. Nincs túl sok lehetőség az olyan rádióriporter számára, aki nem tud beszélni” – mondta a BBC-nek a rádiós. Ahhoz, hogy egy ember beszédhangját a gép reprodukálja, általában harmincórás felolvasásra van szükség, ez alatt tud a mesterséges intelligencia elég adatot gyűjteni. A mesterséges intelligenciáknak eddig egy hónap kellett ahhoz, hogy egy ember hangját reprodukálják, a módszer nagyon drága is volt.

A CereProc 2006-ban kezdte kidolgozni saját ideghálózatát, hogy a folyamatot felgyorsítsa és olcsóbbá tegye. Ma ez néhány nap alatt, mindössze 500 fontért (185 ezer forint) elkészíti egy ember hangját, ha a felhasználó a cég portálján felveszi a saját hangját, amint egy szöveget felolvas. A mesterséges intelligencia minden felolvasott szót száz apró részletre bont. Sok gyakran használt szó felbontása után végül megtanulja a felolvasó ember hangképzésének működését és minden egyes szóhoz hozzárendeli a benne lévő fonetikai elemek sorrendjét. Az ideghálózat saját hangokat is képes előállítani és meg tudja jósolni, hogyan hangzana, ha egy adott ember egy beszélgetésben elmondana egy sor szót.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Next Post

Hekkerektől rettegnek a bankok

vas jún 17 , 2018
Az adatvédelem növelése a pénzintézetek legfontosabb feladata idén – derül ki az EY felmérésből. A megkérdezettek kétharmadának fontos, hogy szervezete 2020-ra élen járjon a digitális technológiák alkalmazásában. A vizsgálat szerint a kiberbiztonsági kockázatok kezelése okozza a legnagyobb kihívást a bankok számára a pénzügyi vezetők 89 százaléka szerint. Ezt követi a […]
hacker