Merkel: meg kell őrizni az internet egységét és szabadságát

Az internet globális közösségi jószág, amelynek egységét és szabadságát meg kell védeni – hangsúlyozta Angela Merkel német kancellár az ENSZ internet-szabályozási kérdésekkel foglalkozó állandó fóruma (Internet Governance Forum – IGF) tanácskozásán.

A kancellár kiemelte, hogy a mindenkit mindenkivel összekötő, a világ minden sarkában elérhető és decentralizált – mindent irányító és felügyelő központ nélküli -, szabad hálózatként működő internet szabályozását csak a multilateralizmus módszerével, vagyis a politika, a civiltársadalom, a tudomány és a gazdaság, és kivétel nélkül valamennyi állam bevonásával lehet továbbfejleszteni. Mint mondta, párhuzamos világok kialakuláshoz, a hálózat stabilitásának megrendüléséhez, cenzúrához és az állampolgárok megfigyeléséhez vezetne, ha teret nyerne a “bezárkózás” politikája. A “digitális szuverenitás” nem jelenthet protekcionizmust és kizárólagos állami irányítást, és nem vezethet az internet “széttöredezéséhez” – mondta Merkel. Mint mondta, egyre inkább összemosódik az analóg és a digitális világ, és közösen, a multilaterális megközelítéssel kell válaszokat kidolgozni azokra a mindig aktuális és folyton újra megtárgyalandó kérdésekre, hogy mit kell átemelni az analóg világból a digitális világba, és milyen értékek és szabályok alapján kell formálni az egymás közti kapcsolatokat a digitális térben. Ezek az internet jövőjének alapkérdései, és nem szabad megengedni, hogy csak kormányok és államok határozzanak róluk, hiszen az emberiség egyre nagyobb részét érintik – fejtette ki Merkel, rámutatva, hogy jelenleg négymilliárd ember használja az internetet, és az előrejelzések alapján alig tíz év múlva, 2030-ban már hétmilliárd internetező lesz.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Next Post

Belépett a XXI. százafba a Magyar Autóklub

hét dec 2 , 2019
Digitalizálta diszpécserrendszerét a Magyar Autóklub, az applikációból indított segélykérés 13 másodpercen belül beérkezik a legközelebbi Sárga Angyalhoz, amely egy-három percen belül elindul helyszínre – jelentette be Marinka István, a Magyar Autóklub főtitkárhelyettese. Tájékoztatása szerint a digitális átalakulással lépést tartva az Autóklub teljes háttérrendszerének digitális fejlesztéséről döntött, aminek eredményeként idén tavasszal egy […]

Friss, ropogós