Merkel képviselői irodájának levelezéséhez is hozzáfértek a Bundestag elleni informatikai támadás elkövetői


Angela Merkel képviselői irodájának levelezéséhez is hozzáfértek a szövetségi parlament (Bundestag) informatikai rendszere elleni 2015-ös támadás elkövetői, akik az orosz katonai hírszerzésnek (GU) dolgoztak – írta a Der Spiegel. Beszámolójuk szerint a támadók a 2012 és 2015 májusa közötti időszakban keletkezett valamennyi e-mailt, több ezer levelet szerezhettek meg Angela Merkel parlamenti képviselői irodájából. Hozzátették, hogy a képviselői munkával kapcsolatos levelezésből kinyerhető adatok ugyan más jellegűek, mint a kancellári hivatal rendszerében áramló, erősen érzékeny, esetenként szigorúan titkos információk, de betekintést engedhetnek a politikai üzem működésébe, és értékesek lehetnek az orosz hírszerző szerveknek, amelyek széthúzás, bizalmatlanság és veszélyérzet kialakítására használhatnak ilyen anyagokat. A támadók egy adathalász e-mail mellékletébe csomagolt szoftver révén adminisztrátori jogosultságot szereztek a Bundestag több mint 5600 számítógépet összefogó rendszerében 2015. április 30-án. Angela Merkel képviselői irodájának két e-mail-fiókjába éppen öt éve, 2015. május 8-án jutottak be.

Az egyik támadót sikerült azonosítani, mert elfelejtette eltüntetni az összes nyomot maga után, “majdnem olyan volt, mintha a hívatlan vendég véletlenül ott hagyta volna a névjegykártyáját” – írta a Der Spiegel. A GU-nál végzett munkájához a Scaramouche nevet használó támadó igen óvatlan volt. Megfigyelték, hogy munkaidő alatt hírszerzői feladatai ellátása mellett mással is foglalkozik, például használja Gmail-fiókját, amelyet áttekintett az amerikai Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI), és megállapította, hogy az illető az 1990-ben Kurszkban született Dmitrij Badin. Gmail-fiókjának jelszava a Badin1990 volt – írta a Der Spiegel. Mint korábban megírtuk, a 29 éves orosz informatikai specialistát nemzetközi elfogatóparanccsal keresik a német hatóságok. Az amerikai hatóságok is üldözik, és már vádat is emeltek ellene a 2016-os elnökválasztás előtt a Demokrata Párt ellen intézett informatikai támadás, valamint a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) elleni, szintén 2016-os támadás ügyében.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Next Post

Van, aki drágítaná az online vásárlást

vas máj 10 , 2020
Meg kell újítani az e-kereskedelem adózással, fogyasztóvédelemmel és informatikai biztonsággal összefüggő jogszabályi környezetét az Európai Unióban és Magyarországon, ugyanis hosszú távon az internetes értékesítés tartós növekedésére lehet számítani, ami egyet jelent az elektronikus fizetési rendszerek, a logisztikai szolgáltatások és a szállítmányozási ágazat fejlesztésével – olvasható az Állami Számvevőszék (ÁSZ) elemzésében. […]
Állami Számvevőszék