Mérföldköveket mutatnak be Szegeden

telefonA magyar telefónia mérföldköveit bemutató tárlattal nyit újra a Neumann János Számítógép-tudományi Társaság Informatika Történeti Kiállítása a szegedi Szent-Györgyi Albert Agorában.

A páratlan gazdagságú, Európában egyedülálló szegedi informatikatörténeti gyűjtemény munkatársai a járványhelyzet miatti kényszerű zárvatartás alatt állították össze a hazai távközlés történetét feldolgozó – laikusoknak és szakértőknek egyaránt számos érdekességet kínáló – Telefónia 1890-1980 című tárlatot. A tárgyak egy részét a látogatók működés közben is szemügyre vehetik és kipróbálhatják. A kiállítás anyagát több múzeumból, magángyűjteményből válogatták össze a szervezők. Puskás Ferenc 1879 júliusában, a budapesti Gyöngytyúk – ma Gyulai Pál – utca 17. szám alatt mutatta be először a telefont, amely emeleti lakása és a földszint között biztosított összeköttetést. Később szintén ő helyezte üzembe hazánkban az első telefonközpontot, mely 1881. május 1-jén nyílt meg Budapesten, a Fürdő utca 10. számú ház – ma az V. kerületi József Attila utca 14. – harmadik emeletén, ötven előfizetővel, akik éves előfizetői díjként 180 forintot fizettek a telefon használatáért. Az új kiállításon a hazai távközlés fejlődésének olyan fontos darabjait is láthatják az érdeklődők mint az 1889-ben készül Kiss-féle kékíró távírógépet, a CB 35 “kurblis” telefonkészüléket 1937-ből, egy ötvenvonalas, kézi kezelésű telefonközpontot 1950-ből, egy ARK-511 crossbar telefonközpontot az 1970-es évekből és az az ER 256-os, első hazai tároltprogram-vezérlésű központot 1989-ből.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Next Post

Stop Shop: komoly változások lesznek júliustól

hét máj 17 , 2021
Az e-kereskedelem európai uniós szabályozásában két lényeges változás lép életbe júliustól: megszűnik az Európai Unión kívülről érkező, 22 eurót meg nem haladó értékű áruk áfamentessége, de az áfafizetés egyszerűbbé válik – közölte a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV). A vámhatárokon átnyúló online kereskedelem érvényben lévő szabályozása jelentős bevételkiesést okozott az […]
futár, csomag

Friss, ropogós