Mennyi ideig használható egy gumiabroncs?

autós tanácsokBár a mindennapi autóvezetés jórészt rutinfeladat, de abban sosem lehetünk biztosak, hogy mi fog várni minket a következő kanyarban. A megfelelő biztonságot nyújtó gumi megfelelő tapadással rendelkezik, szinte már-már kapaszkodik az útfelületbe, ha pedig éppen arra van szükség, akkor könnyedén és biztonságosan lefékez.

Bár nagy valószínűséggel mindenki olyan gumikat szeretne megvásárolni az autójára, amelyek hosszú időn keresztül ki fogják majd szolgálni, fontos megjegyezni, hogy még a legmárkásabb abroncsok is elhasználódnak előbb, vagy utóbb. De mégis honnan lehet tudni, hogy le kell cserélni a gumiabroncsainkat?

Min múlik az adott gumiabroncs élettartama?

Nagyban eltérhet az, hogy mikor, mennyi idő után használódnak el az abroncsok autónk kerekein. Egy gumiabroncs élettartama mindig függ a vezetési szokásainktól, a gumik minőségén és típusán, illetve az átlagosan megtett távolságtól is. Fontos tudni, hogy nagyban számít az is, hogy az adott gumiabroncsokat megfelelő szezonban használjuk, ugyanis egy téli abroncs sokkal hamarabb elkopik nyáron, a felforrósodott aszfalton. A nyári gumiabroncsoknak tavasszal mindenképpen fel kell kerülniük a kocsinkra, a legjobb az, ha erre akkor kerítünk sort, amikor a nappal mért átlaghőmérséklet már meghaladja a plusz 7 Celsiusfokot. A nyári gumik kifejezetten a forró időjárási viszonyokhoz lettek kifejlesztve, ezért ezek az abroncsok strapabíróak, és még a hatalmas kánikula sem okoz problémát nekik.

Azt, hogy mikor kell új nyári gumit vásárolnunk, onnan tudjuk kideríteni, hogy időnként ellenőrizzük az abroncsunk profilmélységét. Az erre vonatkozó jogszabály szerint Magyaroroszágon személygépkocsik esetében ez 1,6 milliméter. Szakértők véleménye szerint azonban ezt a mértékű kopást nem érdemes megvárni, hiszen egy nagyon elkopott gumiabroncs alacsonyabb tapadáshoz, és rosszabb fékezhetőséghez fog vezetni. Célszerű már 3 milliméteres profilmélységnél nagyobb kopásnál már beszerezni az új nyárigumi garnitúrát.

Így tudjuk növelni a nyári gumik élettartamát

A gumiabroncsok használat során folyamatosan kopnak. Ez tény, és években nehéz is lenne meghatározni azt, hogy meddig használható egy nyári gumiabroncs, de általános javaslat, hogy állapotától függetlenül már nem érdemes használni egy 10 évnél idősebb abroncsot. Van néhány tényező, ami gyorsítja az abroncs kopását, ám szerencsére pár egyszerű trükkel sokat tehetünk azért, hogy meghosszabbítsuk a nyári gumiabroncsaink élettartamát.

A nyári abroncsok élettartamát növelhetjük megfelelő használattal, illetve megfelelő karbantartással is. Ebbe beletartozik természetesen az is, hogy rendszeresen ellenőrizzük a guminyomást, és a túl magas- vagy túl alacsony nyomást mindig korrigáljuk. Jó tudni, hogy ezzel nem csak a nyári gumi élettartamát tudjuk növelni, hanem az autó fogyasztását is le tudjuk csökkenteni. Emellett a megfelelő futómű-beállítás is megakadályozza azt, hogy egyenetlenül, és gyorsan kopjon a gumiabroncs, ezért érdemes évente legalább egyszer a futómű beállítását ellenőriztetni. Érthető okokból a vezetési stílusunk is közvetlen hatással van az abroncsok kopására, ez pedig nyáron, a nyári gumik esetében fokozottan igaz. A hirtelen gyorsítások, az erős fékezések következtében sajnos nem csak elkophat, hanem el is deformálódhat a nyári gumink.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Next Post

A Neon54 online kaszinók várható fejlődési iránya

hét máj 13 , 2024
ShareTweetPinShareAmikor az online térben létező iparágakról és azok kilátásainak elemzéseiről van szó, a lista elejére kívánkozik az online szerencsejáték ipar. Az olyan oldalak, mint a Neon54 nap mint nap játékosok millióit vonzzák, ami azonban csak az érem egyik oldala. Egy olyan platform, mint a Neon54 sokkal szélesebb gazdasági mozgásokat generál, […]
dollár - kaszinó

És még ez is...