MELASZ: hiába minden, bizonytalan a népszavazási és választási eljárás elektronizálásának lehetősége

Szeptember 15. a Demokrácia Nemzetközi Napja. Az ENSZ 70 éves Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata szerint pedig a nép akaratának titkos szavazáson alapuló választásokon kell kifejezésre jutnia. A Magyar Elektronikus Aláírás Szövetség (MELASZ) nem csak ezen apropók miatt indította el idén zárult elektronikus népszavazási projektjét: az elmúlt néhány évben megváltozott jogi környezet és a műszaki szempontok elemzésével annak összetett vizsgálatát tűzte ki, hogy Magyarországon a népszavazási folyamat mely lépései és milyen módon bonyolíthatók le elektronikusan. A projekt eredményeként létrejött tanulmányok szerint a műszaki és logikai megoldások kellő alapot kínálnak az e-népszavazás hazai bevezetéséhez.

Az új jogi környezet viszont hiába biztosítja az ügyintézési folyamatok elektronikus útra terelését, a népszavazási és választási eljárás elektronizálásának lehetősége bizonytalan. A helyi népszavazás kezdeményezése és az aláírásgyűjtés során könnyebb lehet az elektronizálás, míg országos esetben, illetve magánál a szavazásnál papír alapú aláírás szükséges. Az eljárás alapjának tekinthető elektronikus aláírást viszont jogilag és műszakilag is támogatja az állam, hiszen az eSzemélyi okmánnyal a saját kezű aláírással egyenértékű aláírás hozható létre. A Szövetség szerint a népszavazás elektronikus úton történő kiterjesztése a népakarat szélesebb körű kifejezésével a demokrácia erősödését eredményezné.

A MELASZ tagjai
Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Informatikai Központ
Deutsche Bank Zrt.
DSS Consulting Kft.
E-Group Services Kft.
Electool Systems Kft.
Hunguard Kft.
Infoscope Kft.
MediSmart Kft.
Microsec Zrt.
Nemzeti Infokommunikációs Szolgáltató Zrt.
NetLock Kft.
Noreg Információvédelmi Kft.
SDA Studio Kft.
Triad Computer Services Kft.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Next Post

Ujjé, a ligetben is lesznek okos infokommunkációs fejlesztések

ked szept 18 , 2018
Az elektromobilitás trendjeire fókuszáló konferencián, amelyet szeptember 19-én és 20-án, a Bálnában tartanak, bemutatják a Budapest okos város vízióját és a Liget Budapest Projekt keretében a Városligetbe tervezett Smart Liget szolgáltatások részletes terveit. A konferenciát beharangozó közlemény szerint a Liget Budapest Projekt célja nemcsak a Városliget növényzetének és intézményeinek a […]