Megvannak mik fogják megkeseríteni az életünket 2015-ben

virusAz asztali számítógépeket és az okostelefonokat egyaránt megfertőző kártevők rohama jöhet idén — állítják a német G Data it-biztonsági társaság elemzői. Véleményük szerint a már “megszokottakon” kívül új fenyegetésekre is fel kell készülni. Várható, hogy a bűnözők egyszerre próbálják megfertőzni az asztali gépeket és a mobiltelefonokat, többek között azért, hogy kijátsszák az sms-hitelesítésre építő biztonsági rendszereket. A multiplatform emellett azt is lehetővé teszi, hogy a kártevők mobiltelefonok segítségével jussanak be a vállalati hálózatokba.

A német biztonsági cég adatvédelmi szempontból veszélyesnek látja az emberhez kapcsolódó kütyüket és megoldásokat is. Ilyen lehet egy pulzusmérős óra vagy egy internetes fogyókúrás napló is. Ezeket a szerkezeteket és szolgáltatásokat több esetben startup cégek fejlesztik, amelyek nem kezelik prioritásként a fejlett biztonsági rendszerek alkalmazását – márpedig az egészségügyi és az egyéb személyes adatok rendkívül értékesek a feketepiacon, ami növeli a támadások valószínűségét.

Várhatóan egyre több olyan okostelefont hoznak majd forgalomba, amely előre telepített kémprogramokat tartalmaznak. A Star N9500 készüléken a G Data szakértői már tavaly felderítettek egy gyárilag telepített kémszoftvert. A felhasználók személyes adataikkal fizethetnek az olcsó hardverért, de ez az ár valószínűleg sokkal magasabb, mint amennyit a fertőzött telefon ér. A kémprogramok is gyakoribbá válnak. A tavaly felfedezett Uroburos és a Regin kártevőket készítőik célzott támadásokra használták olyan kiemelt hálózatok ellen, mint a nemzeti intézmények vagy nagyvállalatok hálózatai. Várható, hogy ebben az évben is felbukkan néhány komplex kémprogram.

Ez is érdekes

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Next Post

NJSZT: mindenkit be kell vonni az információs társadalomba!

sze jan 14 , 2015
Sikeres 2014-es évet zárt a Neumann János Számítógép-tudományi Társaság (NJSZT). A szövetség nyolcadik alkalommal rendezte meg a Digitális Esélyegyenlőség konferenciát „Okosodjunk okosan” címmel. Az NJSZT tavaly is kiemelt figyelmet fordított a tehetséggondozásra, megrendezték a már hagyománnyá nemesedett Nemes Tihamér Országos Informatikai Tanulmányi Versenyt, a Logo Országos Számítástechnikai Tanulmányi Versenyt, a […]