Megújult az AVAZ app

Minden kétszáz emberből egy komplex kommunikációs igényű – azaz nem képes beszéddel vagy írással megértetni magát. Az ő akadálymentes kommunikációjukat segíti az AVAZ alkalmazás, amelynek magyar változata most új funkciókkal egészült ki. A Telenor támogatásával megvalósuló fejlesztésnek köszönhetően bővült az app személyre szabható szókészlete, és képek kiválasztásával már ragozni is lehet a szavakat. Emellett a felhasználó azt is megválaszthatja, hogy női vagy férfi hangon szeretné-e gondolatait megszólaltatni. A fizetős alkalmazást most ötven érintett ingyenesen használhatja,

Az AVAZ a vizualitáson alapuló alternatív és augmentatív kommunikáció alkalmazás, amely szintetizált beszéd segítségével nyújt teljes körű kép- és szövegalapú lehetőséget a verbális kifejezésre. Az AVAZ magyar applikációjában található képekből a felhasználó testre szabhatja saját aktív szókincsét és ún. kommunikációs tábláit: minden képhez egy-egy szó vagy mondat rendelhető, majd az egyes képek megnyomásával a szavak és az összeállított mondatok személyre szabható beszédhangon szólalnak meg. A mondatalkotás folyamata billentyűzeten is kiegészíthető – a képek vagy betűk segítségével való kommunikáció akár keverve is használható -, és felugró ragozás, illetve kép- és szövegpredikciók is elérhetők a gyorsabb és kényelmesebb kommunikáció érdekében.

Az applikációban elkészített mondatok szövege és képi megjelenítése közvetlenül az applikációból továbbküldhető e-mailben vagy kimásolható bármilyen üzenetküldési felületre, ami segíti például a távoli kommunikációt a barátokkal, osztálytársakkal, a logopédussal vagy terapeutával. Online megbeszélések alatt a képernyőmegosztással a résztvevők hallhatják és láthatják az AVAZ programban megszerkesztett mondatokat. Így a komplex kommunikációs igényű gyermekek és felnőttek is aktívabban részt tudnak venni az online oktatásban illetve online megbeszéléseken. A kezelés megkönnyítésére az app akár úgynevezett asszisztív technológiás eszközökkel, például kapcsológombokkal is kezelhető.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.