Megtalálták az oroszt, aki túl sokat tud

az-ember-aki-tul-keveset-tudottMegtalálták azt az orosz vállalkozót, akinek a szervereiről elkövették az amerikai Demokrata Párt és két amerikai szövetségi állam számítógépes rendszere elleni hackertámadásokat — jelentette a The New York Times című amerikai napilap. A 26 éves Vlagyimir M. Fomenko – akit a lap úgy jellemez, hogy tetoválásokkal ékesíti magát, gördeszkázik és kisvállalkozásban egy bérelt lakásban stílszerűen szervereket ad bérbe — a mongol határhoz viszonylag közeli, nyugat-szibériai Bijszk városában él. A ThreatConnect nevű, kiberbiztonsággal foglalkozó amerikai cég nyomozta ki, hogy az ő szerveréről törték fel a Demokrata Országos Konvenció (a demokrata párt vezető szervének) számítógépes rendszerét, valamint megkísérelték feltörni Arizona és Illinois állam választási rendszerének számítógépeit is.

Fomenko – a The New York Times helyszínen járt tudósítója szerint – szívesen beszél az ügyről, sőt némi szarkazmussal azt mondta: ha az amerikai Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) bizonyítékot mutat fel az Arizonában és Illinois államban megkísérelt hackertámadásra, akkor készen áll megosztani az FBI munkatársaival az ő információit is, és átad IP-címeket, naplófájlokat, mindent, ami alapján beazonosíthatók a szerverét használó hackerek. Mindazonáltal leszögezte: nem törődik azzal, hogy kinek adja bérbe a szervert. Kliensei között állítólag vannak pornóval foglalkozók is. Fomenko a The New York Timesnak egyelőre csak annyit mondott, hogy klienseit csupán a becenevükön ismeri, személyesen soha nem is találkozott velük, a szolgáltatást online rendelték meg, és a fizetést is interneten keresztül bonyolították.

A szervereket bérbe adó nyugat-szibériai férfi közleményt is kiadott, amelyben nem tagadta, hogy hackerek használják a szervereit, de leszögezte, hogy szeptember 15-ig nem volt tudomása arról, hogy amerikai államok számítógépei ellen intéztek támadásokat róluk. Fomenko azt is hangsúlyozta: nem ismeri ugyan, hogy kik az elkövetők, de belső adatbázisát áttekintve biztosan nincs közük az orosz nemzetbiztonsági szervekhez.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Next Post

A szélessávú internetre vonatkozó szabályok betartására szólított fel az Európai Bizottság

pén szept 30 , 2016
A szélessávú internet szélesebb elterjedését segítő költségcsökkentő szabályozás betartására és a nemzeti jogrendbe való beemelésére szólított fel 19 uniós tagállamot, köztük Magyarországot, az Európai Bizottság – közölte Margarítisz Szkínász, a szervezet vezető szóvivője sajtótájékoztatón. Elmondta: a nagy sebességű elektronikus hírközlő hálózatok fejlődése és elterjedése érdekében hozott intézkedések célja a meglévő infrastruktúra különféle […]

Friss, ropogós