Megtalálták a netes szórakoztató eszközök Achilles-sarkát

Az internetre kötött, népszerű otthoni szórakoztató elektronikai berendezések komoly veszélyt jelentenek a felhasználók számára, „köszönhetően” a szoftverükben található sérülékenységeknek és az alapvető biztonsági intézkedések hiánya miatt — jelentette ki David Jacoby. A Kaspersky Lab biztonsági elemzője saját nappalijában végzett kutatást: arra volt kíváncsi, hogy kiberbiztonsági szempontból mennyire biztonságos az otthona. Megvizsgálta az intelligens szórakoztató elektronikai eszközöket – ezek közé sorolhatók a hálózati tárolók (NAS-ok), az okostévék, a routerek, a Blu-ray lejátszók stb. –, hogy megállapítsa, sebezhetőek-e kibertámadásokkal. Mint kiderült, igen. Két, különböző gyártótól származott NAS modellt, egy okostévét, egy műholdvevőt és egy nyomtatót is megvizsgált, s ennek eredményeként David Jacoby a hálózati tárolóknál 14, az okostévénél egy sérülékenységet talált, a routerben pedig több rejtett, távoli vezérlést lehetővé tevő funkciót fedezett fel.

“Az otthoni felhasználóknak és a vállalatoknak is tudomásul kell venniük, hogy az internetre kapcsolódó berendezések használata veszélyekkel jár. Azt is észben kell tartanunk, hogy információink pusztán attól nem lesznek biztonságban, hogy erős jelszót alkalmazunk, ugyanis rengeteg olyan tényező van, amelyet nem tartunk ellenőrzésünk alatt. Mindössze húsz percembe telt, hogy kivételesen súlyos sérülékenységeket fedezzek fel egy biztonságosnak tűnő eszközön, amely ráadásul még a nevében is utal a biztonságra. Hogyan végződne egy hasonló kutatás, amelyet szélesebb körben, nem csupán a nappalimra korlátozva végeznék? Ez csak az egyik azon sok kérdés közül, amelyre az eszközgyártóknak, a biztonsági közösségnek és az érintett eszközök használóinak közösen meg kell találniuk a választ a legrövidebb időn belül. A másik fontos kérdés az eszközök életciklusa. Miként a gyártókkal folytatott beszélgetésekből megtudtuk, néhányuk nem ad ki biztonsági javításokat a sérülékeny berendezésekhez, miután életciklusuk véget ért. Általában ez az életciklus egy vagy két évig tart, miközben a valóságban ezeket az eszközöket – például a NAS-okat – sokkal hosszabb ideig használják” — jelentette ki a szakember.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Next Post

Új kiegészítők a Toshiba Camileo X-Sports akciókamerához

csü szept 11 , 2014
ShareTweetPinShareA Toshiba Europe GmbH bejelentette Camileo X-Sports akciókamerája legújabb kiegészítőit. A kiegészítőket a koncertlátogatóknak, a nyaraláson lévőknek vagy a sportolóknak ajánlja a gyártó. Az új kiegészítők egyesével is megvásárolhatók a korábban bejelentett, a gyári és egyéb választható kiegészítők mellett. A gyártó egy sokoldalúan használható monopodot, üvegfelületekhez használható tapadókorongos rögzítőt, kültéri használatra szánt […]
Kamera

És még ez is...