Megszüntették a hazaárulással gyanúsított német újságírók elleni eljárást

Markus-Beckedahl-Andre-MeisterNémetországban a szövetségi legfőbb ügyész hétfőn leállította a hazaárulás gyanújával két újságíró ellen indított eljárást. Az államvédelmi ügyekben illetékes legmagasabb szintű vádhatóság közleménye szerint a széles körben bírált eljárást azért állítják le, mert a netzpolitik.org című hírblog nem fedett fel államtitkot. Ugyanakkor a netzpolitik.org cikkeivel kapcsolatban szolgálati titok megsértésének gyanújával indul egy másik eljárás, de nem az újságírók, hanem “ismeretlen titokgazda” ellen, és az eljárást nem a legfőbb ügyészség irányítja, hanem az erre illetékes ügyészség — áll a közleményben.

A netzpolitik.org kora tavasszal írt a német titkosszolgálat terveiről a szolgálat bizalmas dokumentumait ismertetve. Az alkotmányvédelem ismeretlen tettes ellen tett feljelentést, de megnevezték a hírblog alapító-főszerkesztőjét és a cikkek szerzőjét, Markus Beckedahlt és André Meistert is, és a szolgálat eljuttatott a legfőbb ügyészséghez egy jogi szakvéleményt, miszerint a blog államtitkot hozott nyilvánosságra és a felelősök ezzel hazaárulást követtek el.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Next Post

Informatikai leállások a kormányablakokban

sze aug 12 , 2015
A Fejér Megyei Kormányhivatal üzemszünetre figyelmezteti az állampolgárokat. Augusztus 19-én informatikai karbantartási munkálatokat végez a Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatala (KEKKH). Ezért e napon nem lesz ügyfélfogadás. Az ünnepnap, illetve munkaszüneti napok után, augusztus 24-én, hétfőn a megszokott rendben várja az ügyfeleket a polgárdi kormányablak. Augusztus 24-én, hétfőn a székesfehérvári […]

Friss, ropogós