Megszólaltak a csehországi telefonfülkék

1

Megszólalnak a csehországi telefonfülkék és a templomok harangjai is vasárnap a csehszlovákiai bársonyos forradalom harmincadik évfordulója alkalmával.

A telefonfülkék készülékeinek megszólalása után a kagylót felvevő ember néhány perces eredeti tudósítást hall az 1989. november végi szocialista rendszer elleni tüntetésekről, amelyet a szabadság megőrzésére felszólító rövid üzenet követ. A köztéri telefonfülkéket üzemeltető O2 társaság közlése szerint ezt a tudósítást és üzenetet vasárnap kora reggeltől többször is hallhatják majd mindazok, akik a Csehországban működő mintegy négyezer fülkében a készülék kicsengésekor felveszik a kagylót. Az akcióra az O2 társaságnak A szabadság nem természetes adottság elnevezésű projektje keretében kerül sor. “Míg manapság a telefonfülkéket szinte senki sem használja, harminc éve, amikor még nem léteztek mobiltelefonok, a vezetékes telefonra gyakran éveket kellett várni, ezért a nyilvános fülkék fontos kapcsolatot jelentettek a külvilággal. Ezért döntöttük úgy, hogy a bársonyos forradalomra emlékeztető kampányunkba jelképesen a telefonfülkéket is bevonjuk” – olvasható az O2 társaság közleményében. A kampány egyben egyfajta búcsú is a köztéri telefonfülkéktől, amelyek száma januártól Csehországban 1150-re csökken – közölte a társaság.

A harminc évvel ezelőtt, 1989. november 17-én lezajlott, a rendőrség által erőszakkal feloszlatott diáktüntetésre, amely a csehszlovákiai rendszerváltás elindítója volt, vasárnap a csehországi templomok harangjainak zúgása is emlékeztetni fog. A templomharangok jelképesen 17 óra 11 perckor szólalnak meg az egész országban, ez volt az a pillanat, amikor diákok tüntetése elkezdődött. Egy időben ezzel a csehországi rádióállomások közös megegyezés alapján a Modlitba pro Martu (Imádság Mártáért) című dalt tűzik műsorukra, amely a bársonyos forradalom himnuszává vált. A dallal nyerte meg Marta Kubisová cseh énekesnő 1969-ben a Pozsonyi Líra nemzetközi dalversenyt. A híres dal tiltakozás volt Csehszlovákia 1968 augusztusi megszállása ellen. 1970-ben a dalt és Marta Kubisová nyilvános szereplését a korabeli szocialista hatalom betiltotta. Kubisová ezt a dalt csak 1989 november végén énekelhette el újra nyilvánosan Prágában a mintegy kétszázezres első Vencel téri nagygyűlésen.

One thought on “Megszólaltak a csehországi telefonfülkék

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Next Post

Vad konkurenciát kapnak a magyar programozó iskolák

sze nov 20 , 2019
Budapesten nyitja meg 24. campusát a Wild Code School nemzetközi programozó iskola. A központ öt hónapos intenzív webfejlesztő képzést kínál angol nyelven 2020 januárjától. A Wild Code Schoolt a hagyományostól eltérő oktatási kultúra és a nemzetközi lehetőségek tehetik vonzóvá a magyar piacon. A Wild Code School az első angol nyelvű […]