Megint kimaradnak a jóból a budapesti gyerekek

Digitális szövegértés-fejlesztő iskolai pilot program indul, amelynek keretében 34 vidéki iskolában mintegy ezer diák kap hozzáférést az ajánlott és kötelező olvasmányok mellett a kortárs kedvenceket innovatív, interaktív formában kínáló könyvtárhoz. A Klebelsberg Központ egy magyar startuptól, a BOOKR Kids-től vásárolt szoftver csomagot a tankerületi fenntartású iskolákban korábban kiosztott tabletekre. A BOOKR Suli egy kötelező és ajánlott olvasmányokból álló interaktív könyvtár, amely 16 megye 34 egytől-egyig vidéki, túlnyomórészt kistelepülési iskolájában, mintegy ezer tanulóhoz jut majd el a 2019/2020-as tanév, egyben a program első félévében. A tabletre és mobilra letölthető BOOKR Suli polcain a Nemzeti Alaptanterv ajánlásainak megfelelő digitális interaktív könyvek találhatók meg. A készítők a klasszikusokat új, a mai gyerekek számára könnyebben befogadható illusztrációkkal álmodták újra. Fiatal dizájnerek rajzolták meg a kötelezők olyan ikonikus karaktereit, mint Toldi, Boka vagy Steinmann, a jó tanuló. Az alkalmazásban a pedagógusok által nagyra értékelt, olyan modern kedvencek is helyet kaptak, mint Lackfi János vagy Varró Dániel művei.

A könyvekhez nemcsak hangos felolvasás tartozik, hanem illusztrációk is. A készítők ügyeltek arra is, hogy az interakciók ne vonják el a gyerekek figyelmét a szövegről. A történetek gördülékenyen, folyamszerűen haladnak előre, átsegítve az olvasót a nehezebb részek értelmezésében. A könyvek végén található feladatok pedig ráerősítenek erre a mechanizmusra, a történetben való elmélyedést segítik. A könyvek szótagolt vagy diszlexiabarát verzióban is elérhetők. A tanárokat pedig mintaóra-vázlatokkal, oktatási segédanyagokkal és pedagógus továbbképzéssel is segíti a BOOKR Kids – közölték. A Szegedi Egyetem és az ELTE tanárainak bevonásával hatástanulmány is készül majd a pilotprogram eredményeiről, az alkalmazásban olvasással töltött idő és a szövegértés-fejlesztő játékok hatékonyságát mutató mért adatok, illetve a programba bevont pedagógusokkal készített szakértői mélyinterjúk alapján.

Vélemény
Nehezen érthető, hogy a Klebelsberg Központ miért nem vásárolta meg a használati jogot az ország és a határainkon túl élő magyar tanulók számára. A nulla főt alkalmazó Bookr Digital Kft. forgalma évek óta oly csekély, hogy ekkora tételben akkora engedményt kaphattak volna, hogy gyakorlatilag fillérekért használhatnák a gyerekek (talán a budapestiek is) a szolgáltatást. Van ilyenre példa, csak rá kell keresni a neten a Microsoft és a tisztaszoftver szóra… aláírom ez nem a fillérekről szól.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Next Post

Ipari 3D nyomtatós beruházást valósít meg az EBK-Hungary Kft.

sze szept 11 , 2019
Műanyag és fém autóipari alkatrész gyártó és ellenőrző ipari 3D nyomtatókat vásárol a gödöllői székhelyű EBK-Hungary Kft. a jászfényszarui ipari parkban működő telephelyére, a beruházás várhatóan 2019 végére fejeződik be. Az eszközök beszerzésére a társaság csaknem 250 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyert. A járműipari profilú, műszaki fejlesztési, közlekedés-, […]