Meghalt Larry Roberts, az internet egyik alapító atyja

Nyolcvanegy éves korában meghalt Larry (Lawrence) Roberts amerikai tudós, az internet egyik atyja, aki az 1960-as években vezette az amerikai Fejlett Kutatási Projektek Ügynökségét (ARPA) , amelynek feladata volt az ősinternet, az Arpanet létrehozása. Ő volt az, aki számtalan mérnököt toborzott arra a feladatra, hogy megépítse a rendszer hardverjét és a működtető programot. Az Arpanet technológiája alapozta meg napjaink világhálójának működését. Robertset tartják Bob Kahnnal, Vint Cerffel és Len Kleinrockkal az internet alapító atyjainak. Robertsnek tulajdonítják az Arpanet szerkezetének és az útvonalválasztóknak a megtervezését. Roberts december 26-án halt meg szívrohamban – közölte családja.

Az Arpanet az egyetemek és a fontosabb intézmények központi számítógépei között teremtette meg a kapcsolatot. Az 1969 szeptemberében megszületett rendszert még telefonvonalak kötötték össze. A rendszert eredetileg csak az állományok átvitelére fejlesztették ki. A felhasználók azonban hamarosan többet, elektronikus levelezést akartak. 1983-ban alakult ki egyfajta internet, amelynek gerincét az Arpanet adta.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Next Post

A sebes pisztrángra leadott hamis szavazatok ellenére a vörösszárnyú keszeg az év hala

pén jan 4 , 2019
A vörösszárnyú keszeg győzelmét hozta a Magyar Haltani Társaság hagyományosan meghirdetett év hala közönségszavazása annak ellenére, hogy a végeredményt valaki a sebes pisztrángra szabálytalanul leadott nagyszámú szavazattal próbálta befolyásolni – közölte a szervezet elnöke. Harka Ákos elmondta: a voksolás a korábbiaknál lényegesen nagyobb érdeklődés mellett zajlott, ám üröm az örömben, […]
adathalász