Tényleg megéri megsemmisíteni a bizonyítékot?

forintA Gazdasági Versenyhivatal (GVH) Versenytanácsa 1,3 millió forint eljárási bírságot szabott ki az ÉTER-1. Mérnöki és Tanácsadó Kft.-re (ÉTER-1 Kft.), mert a vállalkozás az előzetes értesítés nélküli helyszíni vizsgálatkor dokumentumokat törölt a számítógépeiről. A gazdasági versenyt korlátozó megállapodás tilalmának feltételezett megsértése miatt indított versenyfelügyeleti eljárást a GVH 2012. november 28-án az ÉTER-1 Kft. és további hét vállalkozás ellen, mivel valószínűsíthető volt, hogy az eljárás alá vont vállalkozások az ÉTER-1 Kft. közbeszerzési pályázatokon való nyertessége előmozdítása érdekében színlelt ajánlatok benyújtásáról állapodtak meg. A vállalkozások magatartása kiterjedt az ajánlati árak egyeztetésére és az ajánlatadói szerepek felosztására is.

A GVH 2012. november 28-30. napjain előzetes értesítés nélküli helyszíni vizsgálatot tartott az ÉTER-1 Kft. telephelyén. Az ügyvezető utasítására az eljárás alá vont vállalkozás munkatársai több dokumentumot töröltek a vizsgálattal érintett számítógépekről. A GVH hangsúlyozza, hogy a legsúlyosabb eljárási jogsértés az előzetes értesítés nélküli helyszíni vizsgálat akadályozása, a bizonyítékok eltüntetése, illetve megsemmisítése. Erre figyelemmel az eljáró versenytanács az egyes súlyosító és enyhítő körülmények számbavételét követően a maximálisan kiszabható bírság (a vállalkozás előző üzleti évben elért nettó árbevételének egy százaléka) 78 százalékát alkalmazta eljárási bírságként az ÉTER-1 Kft.-vel szemben. A mérnöki társaság keresetet nyújtott be az eljárási bírság kiszabásáról szóló végzéssel (Vj/65-194/2012) szemben.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Next Post

A Magyar Telekom az almafogyasztást népszerűsíti

csü okt 30 , 2014
Három napon át tartó eseménysorozattal igyekszik felhívni a hazai almatermelésre, almakultúrára az emberek figyelmét a Magyar Telekom. Az október 31-ig tartó Első Magyar Almanapok kapcsán van miről beszélni, hiszen a legendás magyar almatermesztés komoly gondokkal küzd, ugyanakkor új virágkor előtt is állhat — áll a társaság közleményében. „Az idei enyhe […]